Газ для населення стане золотим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ для населення стане золотим

Казна та Політика
6577
З 1 квітня Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищує тарифи на газ для населення майже в шість разів. Такого одноразового подорожчання в історії України ще не було. Особливо це стосується жителів багатоквартирних будинків, у яких немає лічильників. Їм платити доведеться більше, особливо тим, у кого стоять газові колонки. Жителі приватних будинків тепер платитимуть за газ за спеціальною системою – в опалювальний сезон тариф буде одним, а в теплу пору року – іншим. Більш детальну інформацію про тарифи дивіться в нашій інфографіці.
Все – заради кредиту
У Нацкомісії пояснили, що основні причини зростання тарифів на газ для населення – це девальвація гривні і підвищення цін на транспортування блакитного палива. «Виросла ціна імпортованого природного газу за рахунок істотного зниження курсу гривні до долара, у зв’язку з чим зросла закупівельна ціна на природний газ як товар. Другий фактор – це збільшення тарифів на транспортування природного газу », – сказали в Нацкомісії. Таким чином, підвищення тарифів на газ для всіх категорій споживачів в середньому складе 280%. Таке підвищення було заплановано в меморандумі з МВФ, підписаному президентом, прем’єр-міністром, головами Мінфіну і Нацбанку в кінці лютого. Згідно з цим меморандумом, Україна отримає від МВФ кредит в $17,5 млрд протягом 4 років.
За газ та опалення – понад 1500 грн
Вперше за всю історію України вартість газу для населення зросте відразу в 5,5 разів! В першу чергу це стосується власників газових колонок та газових плит, у яких немає лічильників, їм доведеться платити набагато більше. Для тих, у кого стоять лічильники, – тариф збільшиться в 6 разів.
Крім того, з 1 квітня для населення подорожчає та опалення – на 72%. І це при тому, що в жовтні минулого року воно вже подорожчало приблизно в півтора рази. Для прикладу ми підрахували, скільки доведеться заплатити за газ та опалення за новими розцінками. Зараз тариф на опалення в Києві становить 9,22 грн за 1 кв. м. Тобто в наступному опалювальному сезоні тариф зросте приблизно до 15,62 грн за 1 кв. м (у кожному регіоні місцева влада розрахують свої ціни). Це означає, що сумарно за газ та опалення в однокімнатній квартирі в Києві (умовна площа – 35 кв. м), в якій прописані дві людини, потрібно буде платити 805,46 грн (було 370,46 грн). Якщо квартира двокімнатна (50 кв. м) і в ній прописані троє, за газ та опалення потрібно буде заплатити 1169,15 грн (було 531,14 грн). У трикімнатній квартирі (70 кв. м), в якій прописані четверо людей, плата за газ та опалення складе 1627,72 грн (було 738,92 грн). Різниця практично в два рази.
Півзарплати піде на комуналку
Населення вже в шоці від прийдешнього подорожчання. «Я живу в приватному будинку і економлю газ як можу. Включаю котел по мінімуму і тільки вдень, ходжу мало не в фуфайці по дому, бо температура в приміщенні не піднімається вище 14-16 градусів. В результаті все одно я не потрапляю в цю категорію, яка споживає менше 200 кубометрів. Це просто неможливо – у мене таке було тільки в жовтні, коли півмісяця я просто не включала котел. Минулого місяця я використовувала 350 кубів і заплатила за них 623 грн. Після підвищення тільки за газ мені доведеться платити близько 1300 грн. Разом з водою і електрикою, які теж подорожчали, я буду віддавати за комуналку півзарплати!» – скаржиться мешканка приватного сектора в Запоріжжі Катерина Давидова.
Єдиним виходом для себе вона вважає робити передоплату за газ влітку. Киянка Світлана теж не знає, як буде платити за підвищеними тарифами. «У нас немає лічильника на газ. У квартирі прописані четверо, але по факту живуть тільки дві людини, і тепер я повинна буду платити за якийсь газ, про який я звикла думати, що він коштує копійки, аж 517,52 грн! Це ж більше, ніж було раніше, в п’ять з половиною разів. Зарплата ж у мене не те, що не підвищилася, але і, навпаки, стала менше », – говорить Світлана.
За
«У бюджеті достатня компенсація»
В Україні – найнижчі тарифи на газ в порівнянні з сусідніми країнами, включаючи Росію. Крім того, у нас газ для населення навіть після підвищення тарифів буде коштувати менше, ніж для промислових підприємств, хоча взагалі в країнах, які імпортують газ, ситуація зворотна, – говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. – Це пов’язано з тим, що для населення газ важче поставляти. Однак, головне, в бюджеті закладена досить велика сума на компенсацію підвищення тарифів для малозабезпечених – близько 25 млрд грн».
Проти
«Абсурд. Отримаємо величезні борги»
Як підняти тарифи – це абсурд. У людей не ростуть доходи, соцвиплати заморожені, а багато хто сидить без зарплати, – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Але якби й не було цих проблем, то не можна підвищувати відразу в 7 разів! Уряд вирішив показати МВФ, що робота йде. Однак поки є монополіст «Нафтогаз України», там діла не буде. Спочатку треба реформувати, а потім підвищувати. В іншому випадку ми отримаємо величезні борги по ЖКГ. Якщо зараз за комуналку не платять 20%, то тепер платити будуть тільки 20%. Субсидії не врятують. Вони розраховані тільки на 4 млн сімей, що всього 20% від усіх сімей в Україні. А реально грошей доведеться платити набагато більше ».
Раніше повідомлялося, що за два роки тарифи на електроенергію для населення зростуть в 3,5 рази, перший етап – з 1 квітня. Якщо зараз тарифи становлять у середньому 35,58 коп. / КВт-год, то в 2017 році – 122,83 коп.
Водночас, в Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму та Севастополя) індекс цін виробників промислової продукції у січні 2015 склав 102,3% проти 100% у грудні 2014
Тамара Балаєва, Юліана Скібіцька
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас