У Кабміні не виключають порушення питання про підвищення пенсійного віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні не виключають порушення питання про підвищення пенсійного віку

Казна та Політика
3712
Сьогодні проблему дефіциту Пенсійного фонду вирішити дуже складно, оскільки в умовах солідарного пенсійного забезпечення нині на одного пенсіонера працюють два працездатних громадянина.
“Справа в тому, що солідарна система пенсійного забезпечення України може нормально функціонувати тільки в умовах, коли обсяг грошей, що надходить до Пенсійного фонду від працюючого населення, достатній для покриття виплат пенсіонерам. А сьогодні, на жаль, в ПФ відчуває серйозний дефіцит коштів, тому боротися з цим доведеться через виведення всіх пенсіонерів на єдину систему пенсійного забезпечення. Тобто, треба прибрати спецпенсії, спецумови з формування трудового стажу тощо”, – заявив в інтерв’ю “Сегодня” перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський.
Проте, за його словами, навіть ці зміни пенсійного законодавства не допоможуть повністю ліквідувати дефіцит ПФ, який цього року становить близько 19 млрд грн. “У системі нарахування пенсій залишається одна невирішена проблема – зараз для забезпечення одного пенсіонера повинні працювати дві людини. І це пов’язано зі старінням населення України. Тому, думаю, потрібно піднімати питання про підвищення пенсійного віку в країні. Це логічно, адже зазвичай на пенсію у нас виходять в 60 років, а, приміром, люди в погонах – набагато раніше. Тим більше, для підвищення пенсійного віку є ще резерв, оскільки після виходу на пенсію тривалість життя українців, за середніми оцінками, становить 20 років”, – роз’яснює Уманський.
І все ж у рішеннях проблем пенсійного забезпечення можна піти іншим шляхом – покращувати демографічну ситуацію. “Для цього в різних країнах проводиться активна політика щодо стимулювання народжуваності або через міграційні потоки. Подивіться на Польщу, Канаду. Наприклад, поляки відкрили свої кордони для іноземців, які мають польське коріння. Але якщо залучаєш трудові ресурси, для цього потрібно створювати нові робочі місця. І ось тут уже важливо поліпшувати інвестиційний клімат, створювати сприятливе податкове поле, реалізовувати нові бізнес-проекти і т.д. Цим шляхом може йти і Україна, проте проблеми пенсійного забезпечення реально вирішити тільки тоді, коли в країні закінчаться військові дії”, – говорить заступник міністра фінансів.
У цих умовах важко реалізовувати перехід на накопичувальну пенсійну систему. “Раз сьогодні у нас солідарна система не забезпечує повне покриття пенсійних виплат і, як наслідок, держбюджет фінансує дефіцит ПФ, то неможливо говорити про реалізацію реформи накопичувальної системи пенсійного забезпечення. Уявімо, що завтра в Україні запрацюють накопичувальні пенсійні рахунки. До чого це призведе? Працююче населення буде відправляти соцвнески на свої рахунки, проте незрозуміло, де тоді взяти ресурс, щоб забезпечувати виплати нинішнім пенсіонерам. Тому виходи тут два. Або кожен працюючий українець, якщо хоче, може відкладати частину зарплати на депозити, для забезпечення спокійної старості. Або потрібно прагнути виходити на профіцитний Пенсійний фонд, і вже в такій ситуації поступово впроваджувати накопичувальну систему, однак і на цю реформу підуть десятиліття. Адже, щоб українці змогли отримувати нормальну пенсію, яку вдалося б накопичити за період трудової діяльності, бажано стартувати зі студентської лави. Тому для впровадження повноцінної накопичувальної системи знадобляться тривалі перехідні періоди, можливо, в 20-30 років”, – роз’яснює ситуацію Уманський.
Нагадаємо, загальний обсяг фінансової допомоги Україні може скласти $40 млрд. Крім кредиту МВФ у розмірі $17,5 млрд, допомогти нашій країні готові ЄС, США, ЄБРР, СБ і інші міжнародні партнери. Очікується, що рішення про надання кредиту МВФ ухвалить 11 березня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас