У меморандумі МВФ ліквідовані вимоги щодо скорочення зарплат - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У меморандумі МВФ ліквідовані вимоги щодо скорочення зарплат - Мінфін

Кредит&Депозит
2974
Україні знадобилася нова чотирирічна програма з МВФ, щоб за цей час здійснити ряд антикризових реформ і забезпечити зростання економіки, заявив перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський.
“Нам вдалося, все-таки, змінити початковий підхід Фонду до філософії цієї програми, адже раніше вона була жорстко фіскальна. І мені здається, це класична методологічна помилка підходу Фонду до реципієнтів їхньої допомоги. Справа в тому, що зазвичай МВФ допомагає країнам, які мають проблеми з платіжним балансом, держбюджету, публічних фінансів. Як правило, вирішуються ці проблеми в короткостроковий період шляхом скорочення витрат, соціалки і т.і. Але у випадку з Україною, як показала практика, виключно цей шлях виходу з кризи недоцільний. Мало займатися вирівнюванням ситуації, скажімо так, на монетарному терені, потрібно вирішувати системні економічні проблеми, які тягнуться ще з 2009 року. Тим більше, реалізація цих завдань ускладнюється, тому що на Сході країни ведуться військові дії”, – змалював ситуацію Уманський.
За його словами, тепер з економічної кризи Україна буде виходити трохи інакше: проведені в країні реформи будуть як і раніше складними, але виявляться менш шоковими для країни. “Зокрема, нам вдалося домовитися з Фондом про те, щоб прибрати з кінцевого тексту Меморандуму МВФ багато вимог щодо скорочення зарплати, соціальних витрат. І зараз, після схвалення кредиту МВФ, Україна нарешті зможе говорити про можливості залучення інвестицій, що є класикою співпраці з Фондом”, – зазначає політик.
Уманський нагадує, традиційно якщо Фонд відновлює співпрацю з проблемними країнами – це дає “зелене світло” для залучення туди інвестицій з інших джерел, оскільки іноземці отримують як би підтвердження платоспроможності країни-боржника. “Тобто, скоро і Україна знову отримає цей доступ на ринки капіталу, відновляться інвестиційні потоки, активізується бізнес-діяльність”, – каже заступник міністра фінансів.
Нагадаємо, загальний обсяг фінансової допомоги Україні може скласти $40 млрд. Крім кредиту МВФ у розмірі $17,5 млрд., допомогти нашій країні готові ЄС, США, ЄБРР, СБ та інші міжнародні партнери. Очікується, що рішення про надання кредиту МВФ ухвалить 11 березня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас