Чому Португалія гірше Греції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Португалія гірше Греції?

Світ
1703
Зараз у Європі вся увага прикута до Греції, проте її випадок далеко не поодинокий. Досить поглянути на показники Португалії, і стає ясно: стан економіки країни нітрохи не краще, ніж у Греції.
Досить просто перерахувати кілька фактів. Так, держборг країни становить 124% ВВП, що нижче грецького, проте державний борг є нехай і важливою, але лише частиною загальної боргової картини, пише Zerohedge.
Агрегований ж борг Португалії досягає відмітки в 381% від ВВП, включаючи в себе борги домогосподарств і та нефінансових корпорацій. Ця цифра, між іншим, виявляється навіть більше загального боргу Греції: у неї 286% ВВП.
Таким чином, якщо Греція знаходиться в жалюгідному стані в основному через величезний державний борг, то в Португалії боргові проблеми спостерігаються у всіх секторах економіки. Ну і, звичайно, найголовніше – борг цей продовжує зростати, і рости набагато швидше, ніж сама економіка. Так, за період з 2008 по 2013 рр. сукупний борг Португалії виріс на 69%. Виходить, для того щоб боргове навантаження не росло швидше економіки, одному тільки державному сектору необхідно поліпшити свою фіскальну позицію на 3,6% від ВВП.
Втім, враховуючи загальні проблеми португальської економіки і боргові проблеми в приватному секторі, виконання цього завдання не представляється можливим.
Враховуючи всі озвучені вище моменти, все більше дивно виглядає одноголосне рішення німецького бундестагу підтримати рішення португальської влади достроково погасити кредити від МВФ. Чому ж німці з таким задоволенням схвалили це рішення? Швидше за все, це було зроблено з метою демонстрації Португалії як приклад продуктивної роботи заходів жорсткої економіки. Цей аргумент можна було успішно застосувати в переговорах по Греції.
Для самої Португалії це також було вигідним кроком, адже країна отримала можливість рефінансувати досить дорогі для себе кредити від МВФ на більш дешеві позики на відкритому ринку. Правда, є один нюанс: можливість дешево залучати гроші на ринку не є заслугою заходів жорсткої економії. Навіть якщо припустити, що Португалії зможе підтримувати профіцит рахунку поточних операцій на рівні 0,9%, як це було в 2013 р, то для виплати всіх боргів знадобиться 128 років.
У країни є й інші проблеми, які ставлять економічне процвітання під дуже велике питання. У Португалії найнижчий рівень народжуваності в єврозоні, до того ж вона змушена боротися з відтоком молоді в інші країни, та й рівень кваліфікації португальців залишає бажати кращого.
Прибутковість 10-річних бондів Португалії впала нижче 2%
Прибутковість десятирічних держоблігацій Португалії 26 лютого вперше впала нижче 2% річних. Нагадаємо, що в січні 2012 р, в розпал боргової кризи в Європі, прибутковість даних бондів становила 18,29% річних. У цьому немає нічого дивного, оскільки ЄЦБ ось-ось запустить друкарський верстат на повну котушку і ринок відіграє велику кількість дешевої ліквідності заздалегідь. Німеччина та інші країни Центральної Європи і зовсім розміщують облігації під негативну прибутковість.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас