Свого і реверсного газу вистачить до нової зими - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свого і реверсного газу вистачить до нової зими - міністр

Енергетика
658
Україна вважає, що домовиться з Росією про постачання газу щодо “літнього пакету” вже цього місяця, але не бачить необхідності в укладанні “швидкої угоди”, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин журналістам за підсумками тристоронніх переговорів по газу Росія-Україна -ЄС.
“Чому ні? Практика переговорів вже дуже обширна. В принципі, я думаю, велика надія, що на одній-двох зустрічах, які пройдуть протягом наступних трьох тижнів може бути досягнута домовленість. Насправді в української сторони немає такої критичної необхідності укладати швидку угоду – це “Газпром” теж прекрасно розуміє. Ми зараз в досить сильній позиції “, – сказав він, відповідаючи на питання, чи вдасться в наступному місяці сторонам домовитися про умови поставок газу щодо “літнього пакету”.
Він підкреслив, що Україна отримує необхідний обсяг реверсу з Європи і веде політику зниження обсягів споживання газу в країні.
“Обсяг потоку з Європи у нас достатній, споживання різко падає в Україні, оскільки там і цінову політику держава змінює, і багато уваги приділяється енергоефективності, змінюється структура ринку. Істотні зміни відбуваються, тому споживання протягом останніх двох місяців впало десь на 15 -20%. І ми очікуємо, що такий тренд буде продовжуватися. Більше того, ми найближчим часом очікуємо, що буде прийнято рішення з приводу зменшення споживання газу “Теплокомуненерго” (теплової генерації) “, – сказав В.Демчишин.
Він зазначив, що в умовах зниження обсягів споживання власного і реверсного газу Україні вистачить на літній період.
“Я думаю, що споживання газу ще буде скорочуватися. Відповідно до того видобутку, який є в Україні – 55 млн на добу, плюс додатково реверс – мільйонів 40, не менше – нам достатньо для того, щоб збалансувати споживання протягом як мінімум літнього періоду” , – додав він.
В.Демчишин підкреслив, що Україна не відмовляється купувати газ у Росії. Але додав, що російський газ обходиться дорожче реверсного.
“Передоплату “Газпром” отримує у міру того, як “Нафтогаз” оцінює необхідність в отриманні додаткового обсягу понад те, що ми видобуваємо в Україні і який ми отримуємо по потоку з Європи. Вартість газу з Європи значно нижче, ніж той газ, який ми отримуємо з Росії. Відповідно, ми купуємо газ (“Газпрому – ІФ) за залишковим принципом, тому що він значно дорожче – більше 15% різниця в ціні. Відповідно, Україні набагато вигідніше купувати з Європи “, – сказав він, додавши, що це питання також порушувалося в рамках зустрічі, проведеної у вівторок у Брюсселі.
В.Демчишин сказав також, що на цій зустрічі РФ і України домовилися до 1 квітня під егідою Єврокомісії обговорити питання знижки на поставки газу щодо “літнього пакету”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас