Рада сьогодні може закріпити 90-денний термін повернення валютної виручки в Україну або скоротити його до 60 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада сьогодні може закріпити 90-денний термін повернення валютної виручки в Україну або скоротити його до 60 днів

Казна та Політика
1456
Урядовий законопроект, що закріплює вимогу про 90-денний термін повернення валютної виручки в країну (№2265), буде розглянуто першим питанням на засіданні Верховної Ради сьогодні, 3 березня, повідомив спікер парламенту Володимир Гройсман.
“Доручення комітету подивитися законопроект. Завтра – перше питання, за основу і в цілому”, – сказав він в ході обговорення документа в понеділок.
Представляючи цей документ, прем’єр Арсеній Яценюк підкреслив, що його прийняття стало б сильним сигналом для стабілізації валютного ринку.
“В остаточній редакції просив би 60 днів (термін повернення валютної виручки – ІФ)”, – додав глава уряду.
За його словами, нинішнє законодавство давало компаніям можливість компаніям купувати валюту по 15 грн/$1, а потім затягувати її продаж і чекати курсу 20 грн/$1, потім купувати по 20 грн/$1 і продавати по 25 грн/$1. “І так далі… Але? думаю, на цьому рівні зупинимося”, – зазначив А.Яценюк.
За його словами, тільки за офіційною статистикою в призначений термін в країну не повернулося $ 1 млрд валютної виручки.
Прем’єр додав, що існує схема, за якою валютну виручку можна зовсім не повертати, зокрема, “вигнавши” її на офшорні компанії і потім затіявши багаторічні суди в Торгово-промислових палатах.
А.Яценюк додав, що законопроект прибирає такі майже легальні схеми неповернення валютної виручки та корупційну складову при видачі ліцензій.
Документ встановлює необхідність отримання індивідуальної ліцензії Національного банку України (НБУ) у разі перевищення терміну повернення валютної виручки, скасовуючи при цьому необхідність отримання висновку Мінекономрозвитку.
Крім того, законопроект, у разі ухвалення, усуває наявні на сьогоднішній день підстави для зупинення нарахування пені за затримку повернення валютних коштів в Україні: стягування такої пені призупиняється за наявності відповідного звернення суб’єктів господарювання в судові інстанції.
Як повідомлялося, постановою Національного банку України №758 від 1 грудня 2014 було продовжено вимогу про повернення валютної виручки в Україну в термін до 90 днів: дію постанови завершується з 4 березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас