Обсяг IPO в Європі в 2014 р. був максимальним за 7 років - PwC — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг IPO в Європі в 2014 р. був максимальним за 7 років - PwC

Фондовий ринок
314
Обсяг коштів, залучених у ході первинних розміщень акцій (IPO) в Європі, за підсумками 2014 року склав 49,5 млрд євро, що майже вдвічі перевершило показник 2013 року (26,5 млрд євро), повідомляється в звіті PwC.
Це максимальний показник з 2007 року (80,5 млрд євро), тобто з часу до початку фінансової кризи.
За минулий рік на ринок IPO вийшло 375 компаній проти 279 за підсумками 2013 року і 819 в 2007 році.
Середній обсяг розміщення на європейських біржах в 2014 році склав 196 млн євро, що на 13% вище показника 2013 року, що становив 173 млн євро.
При цьому PwC зазначає, що динаміка в першому і другому півріччях виявилася різною. До початку літніх канікул було залучено 68% надходжень, у той час як у другому півріччі на ринку настало охолодження. Особливо це торкнулося Лондонської фондової біржі (LSE), традиційно найбільш активної в Європі: у цей період обсяг розміщень тут склав лише 18% від загальної суми за рік.
В цілому динаміка розміщень за географічними регіонами в 2014 році виявилася більш збалансованою, при цьому число даних угод на біржах континентальної Європи порівняно з попереднім роком суттєво зросло. Дві з п’яти найбільших угод IPO були проведені на біржі Euronext в Амстердамі, йдеться в повідомленні.
Загальний рівень активності і раніше багато в чому визначали угоди IPO за участю фондів прямих інвестицій. Зростання активності в цьому сегменті, зареєстроване в 2013 році, збереглося і в минулому році.
Також на ринку відновилися процеси підготовки компаній одночасно до двох варіантів залучення коштів (тобто через розміщення на біржі і через прямий продаж) з метою цінового тиску на інвесторів, що призвело до активізації в сегменті угод зі злиттів і поглинань.
Експерти PwC відзначають, що неможливо виділити сектор, який значно випереджав би інші сектори за показниками активності в сфері IPO. При цьому максимальні показники зареєстровані у фінансовому секторі, де обсяг надходжень перевищив 18 млрд євро і було проведено п’ять з десяти найбільших розміщень.
“Незважаючи на те, що активність IPO в Європі та США досягла докризового рівня, західні ринки капіталу залишалися здебільшого закритими для російських компаній – єдиним IPO в 2014 році був березневий лістинг “Стрічки” в Лондоні. Водночас не слабшає інтерес російського бізнесу в залученні капіталу на азіатських ринках, що вселяє стриманий оптимізм на наступний рік, за умови стабілізації геополітичної та економічної обстановки”, – заявив партнер групи із супроводу угод на ринках капіталу PwC в Росії Рустем Терегулов.
Очікується, що на початку 2015 року компанії по всій Європі, що планують вихід на ринки капіталу, будуть продовжувати активну підготовку до проведення IPO. Однак успіх IPO здебільшого визначатиметься макроекономічними факторами, серед яких зниження цін на нафту, можливий вплив дефляції на європейську економіку, геополітична нестабільність, йдеться в повідомленні.
Вибори у Великобританії на початку травня фактично призведуть до закриття “вікна можливостей” для проведення IPO у першому півріччі. Деякі емітенти, ймовірно, приймуть рішення відкласти свої плани з розміщення на біржі і провести ці угоди після виборів, коли політична обстановка проясниться.
Водночас для угод IPO в континентальній частині Європи даний фактор буде менш значущим.
Крім того, поки невідомо, як вплинуть на ситуацію результати виборів в Греції. Інвестори, мабуть, захочуть побачити більш надійні свідчення стабілізації ситуації на відповідних ринках, перш ніж вкладати свої кошти. Все це може призвести до зміни планів з проведення IPO компаній з багатьох країн Європи та їх переносу на більш пізній термін.
Кількість угод IPO, проведених за підтримки фондів прямих інвестицій, в 2014 році досягла рекордних позначок, забезпечивши 56% загальної суми розміщень на європейських біржах. Експерти PwC вважають, що тенденція виходу фондів прямих інвестицій збережеться і в 2015 році, хоча все більше компаній будуть робити вибір на користь подвійного підходу до залучення коштів, сприяючи тим самим зростанню кількості угод злиттів і поглинань, а також угод IPO.
У 2014 році 20 європейських компаній отримали лістинг в США, при цьому обсяг надходжень від цих розміщень становив 4,4 млрд євро. За оцінками PwC, для компаній з сектора технологій та біотехнологій ринки США в цьому році як і раніше залишаться привабливими. Що стосується європейського ринку, обсяг надходжень від іноземних компаній, які розмістили свої акції на LSE, склав лише 26% від загальної суми залучених коштів, що значно нижче середнього показника за останні десять років – 39%.
“На початку першого кварталу рівень активності на ринку зазвичай невисокий, однак обсяг коштів, залучених на європейських біржах, вже досяг 10 млрд євро. Вважаю, що ми побачимо зростання числа міжнародних угод з розміщення на біржах Європи і США і збереження динаміки угод IPO за участю фондів прямих інвестицій. У зв’язку з тим, що все більше компаній обирають подвійний підхід, подекуди ми можемо зіткнутися з відмовою від проведення IPO на користь продажу активів, проте в цілому ми зберігаємо помірний оптимізм щодо угод IPO, запланованих на 2015 рік” , – заявив партнер PwC, керівник групи з супроводу угод на ринках капіталу в Великобританії Марк Х’юз.
Бренд PwC об’єднує фірми, що входять до глобальної мережі компаній PricewaterhouseCoopers International Ltd. (PwCIL). Штат компанії в 2014 році перевищив 195 тис. співробітників, які працюють в 157 країнах світу.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас