Дефляція в єврозоні досягла рекорду за всю історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція в єврозоні досягла рекорду за всю історію

Світ
2069
Споживчі ціни в єврозоні в лютому 2015 року знизилися на 0,3% щодо того ж місяця минулого року, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
У січні дефляція склала 0,6%, ставши рекордною за всю історію єврозони.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували падіння споживчих цін у лютому на 0,4%.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) на цьому тижні, як очікується, повідомить про деталі оголошеної ним у січні програми кількісного пом’якшення (QE), а також опублікує нові прогнози для ВВП та інфляції.
Споживчі ціни без урахування таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь (індекс CPI Core, який відстежує ЄЦБ), виросли в лютому на 0,6%, як і місяцем раніше. Такі темпи підвищення індексу CPI Core є мінімальними з моменту введення в обіг євро в 1999 році. Середній прогноз експертів для цього показника також припускав підйом на 0,6%.
Вартість енергоносіїв в єврозоні в лютому впала на 7,9%, ціни на продукти харчування, алкоголь та тютюнові вироби зросли на 0,5%, послуги подорожчали на 1,1%.
“Інфляція в єврозоні як і раніше дуже низька – ми бачимо знижувальний тренд для індексу CPI Core, – зазначив економіст з європейських ринків Barclays Plc Фабіо Фуа. – Ослаблення темпів загальної дефляції відображає уповільнення падіння цін на енергоносії”.
Відповідно до лютневого прогнозом Єврокомісії, дефляція в єврозоні в 2015 році складе 0,1%, в 2016 році буде зафіксована дефляція в 1,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас