The Economist: Україні не достатньо кредиту від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Economist: Україні не достатньо кредиту від МВФ

Кредит&Депозит
3256
За даними видання, економічна ситуація в Україні вимагає реструктуризації зовнішнього боргу і, можливо, подальшого оголошення дефолту.
Навіть якщо війна на Донбасі припиниться, економіка України ще довго залишатиметься на межі. Про це пише авторитетне британське видання The Economist.
«Лише два тижні тому Крістін Лагард, глава Міжнародного валютного фонду (МВФ), пообіцяла надати Україні $40 млрд протягом чотирьох років – така сума є вражаючою для країни, де ВВП найближчим часом може скоротитися до $70 млрд. З тих пір, однак, економічна криза в Україні суттєво поглибшала», – йдеться у публікації.
Видання зазначає, що основною причиною такої ситуації є війна на Донбасі, яка, окрім того, що забирає велику кількість життів, спустошує державну скарбницю, відлякує інвесторів та призводить до повного занепаду територій, де тривають бойові дії.
«Однак сам по собі кредит (МВФ – ред.) є ще одним джерелом невизначеності», – переконує The Economist, додавши, що наразі немає конкретного рішення щодо того, звідки візьмуть обіцяні $40 млрд.
«МВФ пообіцяв $17,5 млрд. Ще кілька мільярдів доларів можуть надати інші донори, включно з Європейським союзом і Америкою. Однак навіть якщо все піде за планом – а щодо цього є сумніви – сумі ще далеко до $40 млрд», – зазначили в публікації.
Автори статті наголошують, що реальних виплат від МВФ Україна не отримувала вже близько шести місяців, тож НБУ фактично залишився з проблемою сам-на сам, і останні його кроки, зокрема, обмеження валютних банківських операцій, є досить суперечливими. Таким чином, невдовзі уряд буде змушений зробити те, що він разом із МВФ раніше вважали непотрібним – реструктуризувати борги.
Ондрей Шнайдер з Інституту міжнародних фінансів план МВФ припускає, що план МВФ передбачає, що Україна не погашуватиме жодних заборгованостей протягом найближчих чотирьох років. Однак Тімоті Еш з Standard Bank зазначив, що уряд досі не почав переговорів з кредиторами.
«Є одна перешкода: Росія, яка надали $3 млрд в попередньому українському уряду, з яким він у неї були набагато тепліші відносини. 24 лютого заступник міністра фінансів РФ заперечив можливість реструктуризації. Якщо Росія вимагатиме дповного погашення, інші кредитори можуть зробити те ж саме», – наголошує The Economist.
На думку видання, визнання дефолту буде ганебним для самого уряду, однак це не матиме значного впливу на самих українців, які, за прогнозами, до кінця 2015 року стануть на третину біднішими.
«Інфляція становить 29%, а буде набагато вищою через падіння гривні. Для приборкання інфляції і підтримки валюти процентні ставки, які наразі сягають 20%, надалі підвищуватимуть. Це зробить ситуацію ще важчою для погашення кредитів», – зазначають у статті, підкресливши, що МВФ вимагає від уряду зменшення видатків, а до 2017 року внутрішня ціна на газ зросте в п’ять разів порівняно з 2013 роком.
«Навіть якщо війна зупинився завтра, в майбутньому варто очікувати ще багато неприємного», – резюмує видання.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас