МВФ готовий виділити Києву великий перший транш відразу після схвалення кредиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ готовий виділити Києву великий перший транш відразу після схвалення кредиту

Кредит&Депозит
2752
Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що 4-річна кредитна програма для України, яка має бути схвалена виконавчою радою 11 березня, передбачає виділення великого першого траншу допомоги, необхідної для термінової стабілізації фінансової ситуації в країні.
“Розподіл коштів в рамках програми передбачає випереджувальне виділення грошей, у тому числі – великий перший транш відразу ж після схвалення програми”, – цитує The Wall Street Journal заяву МВФ. На думку фонду, це дозволить досягти “швидкої макроекономічної стабілізації”.
МВФ підтвердив, що засідання виконавчої ради по Україні попередньо намічено на 11 березня, якщо до цього моменту Верховна Рада прийме погоджений з фондом пакет законів.
Уряд України проводить зараз консультації з парламентськими фракціями для якнайшвидшого прийняття “МВФ-ського” пакету, розгляд законів на пленарному засіданні очікується у вівторок. Урядом пропонуються зміни до податкового, митного, пенсійного законодавства, щоб збалансувати бюджетні витрати і збільшити доходи.
Фінансова система країни гостро потребує міжнародної допомоги в умовах скорочення ВВП, зростання дефіциту бюджету і погіршення платіжного балансу, а також зниження курсу національної валюти.
Після обвального падіння в попередні дні курси у вівторок-середу трохи зміцнився, в середу НБУ підняв його офіційний курс з 28,291218 грн/$1 до 28,046032 грн/$1.
До цього НБУ на три дні заборонив банкам купувати валюту за дорученням клієнтів і обмежив покупку валюти банками за власний рахунок. Крім цього, НБУ збільшив з трьох до чотирьох операційних днів термін, після закінчення якого зарахована на спецрахунки нацвалюта може бути спрямована на покупку іноземної валюти або можуть бути здійснені авансові платежі у валюті за імпорт на суму понад $50 тис.
Міжбанківський ринок, де у вівторок курс гривні падав до 33,8500 грн/$1, практично припинив роботу.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк піддав критиці рішення НБУ, оскільки, на його думку, вони дестабілізують ситуацію. Глава уряду закликав до скликання позачергового засідання Верховної Ради для прийняття рішень щодо стабілізації фінансової системи країни.
Більше 100 народних депутатів з різних фракцій правлячої коаліції зібрали підписи на підтримку проекту постанови про відставку голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Прокуратура Києва розслідує дві кримінальні справи у зв’язку з підозрами в зловживаннях і підробці з боку посадових осіб Нацбанку.
Рубіж у 28 грн/$1 офіційний курс гривні подолав 23 лютого, 27 грн/$1 – 19 лютого, 26 грн/$1 – 16 лютого, 25 грн/$1 – 11 лютого. Падіння української валюти спостерігалося, незважаючи на недавнє підвищення НБУ процентної ставки, численні адміністративні обмеження, очікування надходження в Україну грошей МВФ.
В рамках міжнародної програми допомоги МВФ повинен надати Україні в цілому $17,5 млрд, на цей рік може припасти більше $10 млрд з цієї суми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас