Проект закону про бенефіціарів банків дозволить відбирати майно акціонерів - інвестбанкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект закону про бенефіціарів банків дозволить відбирати майно акціонерів - інвестбанкір

Фондовий ринок
594
Внесений на розгляд парламенту законопроект №2085 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних з банком осіб” дозволить чиновникам організовувати цілеспрямовані атаки на майно акціонерів фінустанов. Таку думку висловив засновник і керуючий партнер EmpireStateCapitalPartners Алекс Барт.
З його слів, проект закону, яким передбачена матеріальна і кримінальна відповідальність акціонерів банку, а також пов’язаних осіб перед його вкладниками, суперечить ключовим принципам європейського фінансового законодавства. “Документ наказує, що акціонер або пов’язана особа – яка визначається за формальними ознаками, а не за документами – буде нести відповідальність перед клієнтами банку всім своїм майном. По суті це означає, що крім активів банку після його ліквідації арешт може бути накладено на будь-які інші бізнеси і майно акціонера. Однак при “вмілому” використанні такі заходи можуть зупинити економіку”, – говорить експерт.
Він вважає, що такий законопроект може стати приводом для переділу власності між існуючими фінансово-промисловими групами. Що істотно відлякає інвесторів, але може спровокувати нові корупційні схеми в Національному банку, який стежить за порушенням нормативів і ризиковими операціями.
На думку експерта, не витримує критики і норма документа, відповідно до якої відповідальність може поширюватися і на керівників споріднених банку компаній. “Незрозуміло, яке відношення може мати до банку найнятий акціонером директор іншого напрямку бізнесу? Такий підхід змусить акціонерів ще більше ховати ниточки, які сьогодні пов’язують компанії в єдину – нехай умовну – групу. І таким чином мінімізувати оподаткування, прибуток, спотворювати інформацію про кредитування інсайдерів і наближених компаній”, – говорить А. Барт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас