JPMorgan: Греція ніколи не погасить свої борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JPMorgan: Греція ніколи не погасить свої борги

Кредит&Депозит
1284
Греція ніколи не зможе розплатитися за взятими на себе борговими зобов’язаннями. Європейська влада буде намагатися зберігати грецьку проблему в “замороженому вигляді” якомога довше. З такою думкою виступили у банку JPMorgan.
У своєму інтерв’ю агентству “Блумберг” дану точку зору озвучив Девід Келлі, головний глобальний стратег одного з провідних американських інвестбанків. На його думку, в Брюсселі будуть прагнути відтягувати момент дефолту Греції і можливий вихід з єврозони.
ДЕВІД КЕЛЛІ, ГОЛОВНИЙ ГЛОБАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ JPMORGAN
“Давайте не будемо нікого обманювати. Греція ніколи не зможе розплатитися за взятими на себе боргами, враховуючи стан грецької економіки і розмір держборгу країни.
Європейська влада дотримується своєї колишньої стратегії: вона просто пристебнула Грецію збоку єврозони і трохи підгодовує її. Тим часом інші проблемні країни Європи і європейські банки поступово відновлюються після кризи. Зараз ми бачимо, що економічна ситуація в Іспанії, Ірландії та Італії почала поліпшуватися. Але Греція, швидше за все, так і буде залишатися в критичному стані. Але чим довше зберігатиметься поточний статус-кво, тим менш небезпечним, у поданні Брюсселя, буде вихід Греції із зони євро.
Для Греції це, без сумніву, трагедія. Мені шкода греків, і, якщо чесно, в Європі могли б надати більш істотну допомогу Греції з самого початку. Замість цього греків прямо посеред рецесії змусили почати масштабні скорочення державних витрат. Це, прямо скажемо, було поганим рішенням. З самого початку греків поставили у невигідне становище, запропоновані заходи тільки погіршили ситуацію в економіці.
Більше того, змусивши Грецію піти на серйозне скорочення витрат, європейська влада створила умови для перемоги на парламентських виборах лівої партії. Зараз це проблема загальноєвропейського масштабу. Інститути влади в Європі буквально на очах втрачають довіру людей. У Брюсселі бояться того, що радикальні партії почнуть перемагати на виборах в інших країнах. На мій погляд, в кінцевому рахунку певна частина грецьких боргів не буде виплачена. ЄЦБ і МВФ понесуть втрати за цими боргами. Проте європейська влда сподівається, що якщо відстрочити цю проблему ще на кілька років, негативний ефект від подібного дефолту буде менш відчутним “.
У середині лютого в своєму інтерв’ю “Блумберг” Лоуренс Фінк, глава BlackRock, найбільшого інвестфонду в світі (з обсягом активів під управлінням в $4,65 трлн, за даними компанії), відзначив, що грецькі борги більше не є “проблемою” для приватних компаній. Велика частина боргових зобов’язань Греції перейшла на баланс ЄЦБ і МВФ.
ЛОУРЕНС ФІНК, ГОЛОВА РАДИ ДИРЕКТОРІВ, ВИКОНАВЧИЙ ДИРЕКТОР BLACKROCK
“Якби Греція допустила дефолт за своїми борговими зобов’язаннями в 2010 р, наслідки для банків були б украй серйозними: приватні компанії володіли більшою частиною грецьких держоблігацій.
На поточний момент, в 2015 році, близько 70% боргів Греції розподілені між Європейським центральним банком, грецькими банками та Міжнародним валютним фондом, перед яким у Греції зараз величезний непогашений борг. Так що можна сказати, що потенційні ризики дефолту за держоблігаціями Греції в подальшому більше не є проблемою для приватних фінансових компаній.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас