Головна перешкода для швидкого запуску 3G - бюрократія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головна перешкода для швидкого запуску 3G - бюрократія

Особисті фінанси
575
Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) розподілила між “великою трійкою” стільникових операторів 3G-ліцензії. Але за найліпшими оцінками, до швидкого мобільного інтернету (20-25 Мбіт/с) українці зможуть отримати доступ тільки наприкінці 2015 року.
Україна чекала “третього покоління” зв’язку більше десяти років і впритул підійшла до впровадження цієї вже застарілої технології останньою з країн Європи. Всі ці роки – в тому числі і в минулому, коли змінилася влада – уряд не міг узгодити інтереси різних відомств між собою. Діапазон радіочастот для “третього покоління” (1900-2100 МГц) використовують спеціальні користувачі – військові. І для їх переведення на інший спектр необхідно провести конверсію. Закупівля і налагодження нового обладнання розтягнеться на кілька років. Саме взаємодія з Генеральним штабом Збройних сил України (ЗСУ) викликають у сотовиков найбільші побоювання.
Телеком-регулятор провів 3G-конкурс вчора, але затвердить своє рішення тільки 27 лютого. Після чого підтвердження про виграш ліцензій направить мобільним операторам. Після цього “Київстар”, “МТС Україна” і “Астеліт” (life :)) зобов’язані сплатити свої дозволи на роботу в стандарті 3G протягом двох місяців. Вчора за перший лот “Астеліт” запропонував 3,355 млрд грн, другої пообіцяла купити “МТС Україна” (2,715 млрд грн), третій (2,7 млрд грн) дістався “Київстару”. Всі три оператора в державну скарбницю повинні перерахувати 8,77 млрд грн без урахування конверсії. За словами глави НКРСІ Олександра Животовского, на потреби ЗСУ сотовики витратять ще 1,7-1,8 млрд грн.
За сьогоднішнім курсом Нацбанку (28,29 грн за долар США) держава продала 3G-ліцензії майже за $310 млн. Готівковий курс істотно відрізняється, і якщо припустити, що національна валюта подешевшає до 35 грн/$, то виручені 8,77 млрд грн перетворяться вже в $250 млн. Сьогодні президент “Київстару” Петро Чернишов на питання про те, коли його компанія сплатить ліцензію відповів ухильно: “У нас є два місяці”. Всі три оператора і вчора після конкурсу, і сьогодні на “круглому столі” про 3G запевняли громадськість, що запустять нові мережі якомога швидше.
Слабкою ланкою у взаємодії сотовиков і держави може стати пропускна здатність Українського державного центру радіочастот (УДЦР), який зобов’язаний узгоджувати операторам дозволу на встановлення базових станцій (БС). Директор з корпоративного управління компанії “МТС Україна” Олег Проживальський заявив, що тільки від одного оператора УДЦР отримує кілька тисяч заявок щорічно. Після 3G-конкурсу навантаження на цей держорган зросте багаторазово.
Зараз у законодавстві держорганам на визначення електромагнітної сумісності (ЕМС) відведено 80 діб і ще 45 діб – для радіочастотного присвоєння. В знаходиться у Верховній Раді законопроекті №1888 запропоновано скоротити зазначені процедури до 40 і 5 діб відповідно. За словами члена НКРЗІ Володимира Гресько, оператори для того, щоб прискорити всі взаємодію з Генштабом запропонували автоматизувати процеси за допомогою електронного документообігу.
Прискорити розвиток 3G в Україні можна, дозволивши операторам спільно будувати та експлуатувати телекомунікаційну інфраструктуру. “Ми ділимо близько 10% вишок – це мало і це нерозумно”, – підкреслив президент “Київстару” Петро Чернишов. За словами топ-менеджерів всіх трьох найбільших операторів, вони могли б набагато ефективніше використовувати інвестиції, якби не існувало законодавчої заборони на спільне використання мережі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас