Березневе сонячне затемнення здатне порушити енергопостачання в Європі - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Березневе сонячне затемнення здатне порушити енергопостачання в Європі - експерти

Енергетика
4757
Європейські оператори електромереж попереджають, що очікуване в березні 2015 року сонячне затемнення здатне порушити енергопостачання в регіоні, який все більш активно використовує сонячну енергію, пише газета Financial Times.
“Не можна повністю виключити ризик аварійної ситуації”, – йдеться в заяві Європейського співтовариства операторів магістральних мереж у сфері електроенергії (European Network Transmission System Operators for Electricity (ENSTO-E)).
На думку експертів ENSTO-E, сонячне затемнення, яке відбудеться 20 березня, “стане безпрецедентним тестом для європейської системи енергопостачання”.
Згідно з даними ENSTO-E, на момент попереднього великого сонячного затемнення в Європі, відзначеного в 1999 році, на сонячну енергетику припадало лише 0,1% всієї електрики, що вироблялася в регіоні за рахунок відновлюваних джерел енергії.
До теперішнього часу цей показник складає не менше 10,5%, оскільки європейські країни активно розвивають сферу “зеленої” енергетики.
У ENSTO-E відзначають, що сонячне затемнення, ймовірно, особливо помітно вплине на Німеччину, яка отримує більше чверті електрики з відновлюваних джерел енергії.
Організація повідомила, що протягом декількох місяців готувала “контрзаходи” для захисту енергосистеми Європи від можливих наслідків сонячного затемнення, яке проходитиме 20 березня з 8:40 до 12:50 за центральноєвропейським часом (CET), тобто 10:40-14:50 МСК.
Оператори енергосистем в цей період планують провести спеціальні телеконференції по всій Європі і “будуть дотримуватися звичайних процедур, що застосовуються в екстрених випадках, якщо виникне необхідність захисту системи.
Виконавчий директор німецької дослідницької компанії Agora Energiewende Патрік Грайхен вважає, що затемнення 20 березня навряд чи викличе якісь проблеми, оскільки існують добре відомі способи балансування обсягів енергопостачання.
Проте, за його словами, це явище стане “стрес-тестом”, який перевірить гнучкість європейської енергосистеми в умовах необхідності адаптуватися до більш різкої порівняно з нормальними рівнями зміни обсягів генерації сонячної енергії.
“Протягом 30 хвилин виробництво сонячної енергії скоротиться з 17,5 гігават до 6,2 гігават, а потім знову збільшиться до 24,6 гігават. Це означає, що протягом 30 хвилин системі доведеться адаптуватися до зміни навантаження від зниження на 10 гігават до підвищення на 15 гігават”, – зазначив експерт.
Така зміна навантаження, як очікується, стане більш частою до 2030 року з урахуванням того, що кількість електрики, що виробляється за рахунок відновлюваних джерел енергії, збільшується, зазначає П.Грайхен.
“Таким чином, березневе затемнення дозволить нам мигцем побачити, чого чекати в майбутньому”, – додав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас