Земля в Київській області під індивідуальне будівництво за 2-3 міс. може подешевшати ще мінімум на 10-15% - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земля в Київській області під індивідуальне будівництво за 2-3 міс. може подешевшати ще мінімум на 10-15% - експерт

Нерухомість
1497
Середня вартість земельних ділянок у Київській області під індивідуальне житлове будівництво протягом найближчих двох-трьох місяців може знизитися, як мінімум, на 10-15% і досягне 8,5-9 тис. грн – 15,3-16,2 тис. грн за 1 сотку.
Такий прогноз оприлюднила прес-служба київського житлового комплексу (РК) Park Stone з посиланням на керівника відділу продажів ЖК Дмитра Шостя у вівторок.
“У найближчі два-три місяці вартість земельних ділянок для індивідуального будівництва може просісти, як мінімум, на 10-15%. У сьогоднішніх умовах мало хто готовий інвестувати в будівництво власного будинку, особливо на тлі постійно зростаючих через курс валют цін на будівельні матеріали. Ті ж, хто вже зараз планує купити ділянку, можуть сміливо торгуватися, знижуючи заявлену продавцем ціну на 8-12% “, – вважає він.
При цьому Д.Шостя зазначив, що вартість земельних ділянок під приватне будівництво в 2014 році скоротилася більш ніж у два рази.
“Наприклад, ще рік тому ділянку площею 12 соток у Вишгородському районі на Київщині можна було придбати за ціною 25-35 тис. грн за 1 сотку. Зараз продавці готові віддати землю за ціною 10-18 тис. грн за 1 сотку навіть з урахуванням поточних коливань “, – уточнив він.
За словами Д.Шостя, на 24 лютого 2015 пропозиція земділянок під індивідуальне будівництво в Київській області за найвищою середньою вартістю зафіксовано в Обухівському і Києво-Святошинському – 13-15 тис. грн за 1 сотку, найнижчою – у Макарівському і Броварському районах – від 7 тис. грн за 1 сотку.
Д.Шостя пов’язує таке дворазове зниження цін на земельні ділянки під індивідуальне будівництво в Київській області з надлишком пропозиції на ринку землі під таке будівництво, тоді як попит на землю ще з 2013 року зберігається на досить скромному рівні.
“Земля завжди була менш ліквідним активом для інвестицій, ніж житлова нерухомість. А в період економічної та фінансової кризи, на тлі надлишку пропозицій і падаючого попиту ціна земельних ділянок дуже швидко знижується”, – пояснив він.
У цьому зв’язку Д.Шостя рекомендує потенційним покупцям землі під індивідуальне будівництво перш ніж укладати угоду купівлі-продажу почекати кілька місяців.
Разом з тим до кінця лютого-2015, при дотриманні ряду умов, склався найбільш оптимальний період для інвестицій в первинну житлову нерухомість, відзначає він.
“Будинок повинен бути готовий на 90-95%, тобто завершення будівництво не повинно бути явно зав’язано на курсові коливання. У такому випадку забудовник не переглядатиме ціни в строгій кореляції з ростом курсу, а зробить це з певною затримкою, що дає можливість зіграти на різниці тим, хто накопичував на покупку в іноземній валюті “, – пояснив Д.Шостя.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас