Роботодавці стали шукати фахівців молодших і дешевших — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботодавці стали шукати фахівців молодших і дешевших

Особисті фінанси
4106
У міру загострення економічної кризи в країні українські роботодавці стали активніше наймати молодь. Частка вакансій з уточненням «досвід роботи не обов’язковий» за рік зросла з 17 до 23%, повідомили на порталі rabota.ua. Експерти бачать в цьому не стільки бажання «омолодити» колектив, скільки спробу компаній економити на доплату за кваліфікацію. Причому, компанії більше роблять акцент на працюючих студентах, ніж на молодих фахівцях, які тільки що закінчили ВНЗ.
Беруть ріелторами
Найлояльніша цього року до молодих здобувачів сфера – нерухомість: 78% компаній, згідно з дослідженням аналітиків, готові взяти ріелтором або консультантом з пошуку нерухомості людину без будь-якого досвіду.
«Категорії «нерухомість » в принципі лідирує за кількістю оголошень (не тільки молодіжних) – за останній місяць в ній розміщено 590 вакансій. Вже юристів, адвокатів, нотаріусів шукали на 50 позицій менше », – сказала « Вістям » контент-менеджер rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Професійні сфери, де частка вакансій для фахівців початкового рівня найвища (вище, ніж у середньому по ринку)
Але основний масив «студентських» вакансій, за її словами, розрахований на фахівців для залучення та ведення клієнтів, активні і пасивні продажі або ділові комунікації. Крім сфери торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу шанси попрацювати з майбутньої спеціальності є ще в IT-сфері, і у фармацевтів-провізорів. А знання іноземної мови може стати в нагоді агенту з бронювання авіаквитків.
«На відповідальну ділянку роботи людину без досвіду ніхто не візьме, так що вакансій ані архітекторів, ані юристів, ані інженерів для студентів немає, перше місце роботи вони рідко знаходять на сайтах, набагато частіше «чіпляються» після обов’язкової практики», – зауважила Пашкіна.
Структура вакансій, розміщених на порталі rabota.ua, за рівнем позиції в 2013-2014 роках
Це підтверджує і дослідження, яке серед студентів провів кадровий холдинг АНКОР в Україні спільно з кар’єрним порталом rabota.ua та міжнародною студентською організацією Enactus. У ньому 36% опитаних склали студенти фінансової та економічної спеціальностей, 23% – інженерно-технічної, а 15% осіб вивчають гуманітарні науки. При цьому 50% опитаних – це магістри, 29% – фахівці, 14% – студенти бакалаврату, 4% – учні 1-3 курсів.
«Опитування показало, що молоді українці стали раніше дорослішати: все більше студентів працює під час навчання і все менше говорять про те, що вони бажали б виїхати й шукати кращого життя за кордоном», – прокоментував «Вістям» результати дослідження директор кадрового холдингу АНКОР в Україна Юрій Перч.
Допоможе громадська робота
На запитання «Чи легко знайти роботу за фахом?» Лише 4% студентів відповіли ствердно, 64% позначили, що це нелегко, але можливо, а 32% вважають, що працевлаштуватися практично неможливо. Згідно з опитуванням АНКОРа, після закінчення ВНЗ 43% випускників шукають роботу згідно диплому від двох місяців до півроку, а кожен п’ятий – рік або більше.
При цьому роботодавці зацікавлені в залученні молодих та енергійних співробітників, особливо в сфері роздрібної торгівлі. «Компанії згодні «просівати» кандидатів, вишукуючи таланти, які співпадають по духу з компанією. У Adidas, наприклад, під студентів «заточені» гнучкі графіки. Багато продовольчі мережі охоче беруть студентів, навчають, навіть іноді годують, і надають місце в магазині ближче до будинку або місця навчання », – розповіла нам Тетяна Пашкіна.
При цьому експерти стверджують, що ринок праці не тільки ставить жорсткі умови молодим фахівцям, але і пропонує безліч способів отримати досвід роботи ще до випуску, при цьому зовсім не обов’язково за профілем навчання. «Крім маси курсів і навчальних програм з практичними складовими, активна молодь може набути навичок роботи з великим обсягом інформації, проектами і завданнями в громадських організаціях. Це не тільки строчка в резюме, але й цінний досвід», – вважає директор маркетингових комунікацій і PR порталу rabota.ua Максим Немеш.
За 3 тис. грн, але в офісі
Згідно зі статистикою, до моменту закінчення ВНЗ 63% українських студентів вже мають досвід роботи, з них за майбутньою спеціальністю – 58%, що на 10% вище показника аналогічного опитування в 2013 році. При цьому 32% мають стаж двох років, 28% – від року до двох років, і 26% – від півроку до року.
Майже половина випускників (46%) згодні на першому місці роботи отримувати від 2 до 4 тис. грн.
Одночасно зросла частка молодих фахівців, що віддають перевагу влаштуватися на постійну роботу в офісі (до 61%) і знизилася частка згодних на роботу за вільним графіком (до 33%). Фрілансом цікавиться всього 3%, а ще 2% готові працювати на дому.
Дивно, але число студентів, які б хотіли продовжити навчання за кордоном з метою подальшого працевлаштування за кордоном зменшилася з 61% до 48%. При цьому кожен четвертий не проти навчатися за кордоном, але має намір повернутися і працевлаштуватися в Україні.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас