Технології в Україну йдуть довго: 4G з'явиться не раніше 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технології в Україну йдуть довго: 4G з'явиться не раніше 2016 року

Казна та Політика
2946
Впровадити принцип технологічної нейтральності, що дозволяє бездротовим операторам самостійно вибирати технологію, можна буде не раніше 2016 року. Про це в понеділок після успішного тендеру на “третє покоління” мобільного зв’язку заявив голова Національної комісії регулювання зв’язку та інформатизації Олександр Животовський.
Українське законодавство в галузі зв’язку дотримується застарілого підходу щодо використання радіоспектру. До кожного діапазону “прив’язані” певні стандарти і власники ліцензій можуть розвивати лише їх. Розвинені країни відмовилися від такого жорсткого регулювання і впровадили принцип технологічної нейтральності. Згідно з яким бездротовий оператор, отримавши від держави радіочастоти, може сам вибрати, який формат зв’язку розвивати.
В Україні найбільш затятим прихильником технейтральності вже кілька років є лідер мобільного ринку – “Київстар”. Після злиття з “Українські радіосистеми” – який ще раніше поглинув “Голден Телеком” – компанія сконцентрувала більшу частину радіочастот 900/1800 МГц. В очікуванні тендеру на 3G керівництво оператора лобіювало зміни в законодавстві, які б дозволили на вже наявних частотах розвивати нові для України стандарти зв’язку.
Олександр Животовський зазначив, що НКРЗІ має провести ревізію всіх перспективних для розвитку “четвертого покоління” спектрів. Він назвав смуги в діапазонах 700-800 МГц, 900/1800 МГц, 2,3-2,4 ГГц і 2,5-2,6 ГГц. Всі вони вже зайняті, тому для широкомасштабного впровадження потрібно провести інвентаризацію, для чого потрібно не менше року.
За словами глави НКРЗІ, крім ревізії діапазону потрібно виробити процедуру рефармінгу – обміну радіочастотами між операторами. Розвивати 4G/LTE можна і на 900/1800 МГц, але для цього потрібні суцільні смуги радіочастот по всій Україні. Тоді як раніше регулюючі органи “нарізали” спектр безсистемно, створивши “черезсмужжя”. В українському законодавстві про рефармінг не сказано ні слова, але три GSM-оператори можуть за власною ініціативою переділити діапазон. Але заважає конфлікт інтересів – “Київстар” прагнув зберегти якомога більше радіочастот за собою, а “МТС Україна” і “Астеліт” (life:) ТМ) наполягали на рівному – по третині кожному – розподілі.
Олександр Животовський висловив упевненість, що всі зацікавлені сторони – і держава, і учасники ринку – зможуть домовитися вже наступного року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас