Попит фізосіб на валюту не впливає на курс гривні, - Гонтарева — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит фізосіб на валюту не впливає на курс гривні, - Гонтарева

Валюта
15451
Голова Національного банку Валерія Гонтарєва констатує, що попит фізичних осіб на іноземну валюту не впливає на курсоутворення. Про це вона повідомила на брифінгу.
“Ми проаналізували ситуацію, яка склалася на валютному ринку. Якщо подивитися на ринок фізосіб, ми бачимо хорошу тенденцію за останні два тижні, коли продаж валюти населення превалює над її купівлею на 106 млн доларів. Це хороший сигнал, і ми не бачимо, що попит на валюту у фізосіб впливає (на курс)”, – сказала глава НБУ.
За її словами, головним девальваційним фактором є недобросовісні імпортери.
“Що ми за фактом мали: імпортери під передоплатні контракти виводили виручку без поставки товару на територію. Ми не можемо чекати 90 днів, коли валюта повернеться в країну. Для сумлінних клієнтів ці обмеження не матимуть ніякої ролі”, – додала глава регулятора.
Також вона зазначила новий спосіб виведення валюти з України експортерами, який вони почали практикувати з недавнього часу.
“Ці передоплатні контракти також почали використовувати деякі експортери. Раніше вони притримували виручку через офшорні рахунки, а зараз перейшли на деякі імпортні контракти”, – додала вона.
Гонтарева в черговий раз нагадала про вільне курсоутворення на валютному ринку.
Як повідомлялося, Національний банк вирішив перевіряти всі контракти по передоплаті імпорту від 50 тис. доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас