У житлі економ-класу опустять стелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У житлі економ-класу опустять стелі

Нерухомість
5351
У березні представники Конфедерації будівельників України та галузевого співтовариства Ukrainian Building Community підпишуть меморандум про застосування нового класифікатора об’єктів первинного ринку житлової нерухомості, тобто новобудов. За прогнозами, він може почати діяти вже навесні, повідомила директор компанії City Development Solutions, що розробила класифікатор, Ярослава Чапко.
Новий класифікатор розроблений замість діючого з 2006-го. У ньому новобудови вже діляться на два великі класи – бюджетне і престижне житло (і п’ять підкласів: економ, комфорт, бізнес, преміум і де люкс) та оцінку пропонується проводити по 31 критерію (площа квартир, особливість планувальних рішень, місцерозташування, технологія будівництва, транспортна доступність, зовнішній вигляд та ін.).
Зараз девелопери і забудовники активно обговорюють нову класифікацію, прагнучи зробити її дієвим і простим інструментом, за допомогою якого будь-який потенційний покупець зможе оцінити, наскільки новобуд відповідає декларованому забудовником класу.
Наприклад, вони вже запропонували зменшити число параметрів оцінки і виділити серед них обов’язкові. Приміром, що не впливає на клас об’єкта були визнані кількість квартир в під’їзді/будинку і матеріал зовнішніх стін.
А от питання мінімальної площі житла в економ-класі викликав активні суперечки. Згідно з діючими українським будівельним нормам площа однокімнатної квартири не може бути менше 26 кв.м, однак на ринку вже є пропозиції житла на 17 квадратів. «Давайте тоді називати це як завгодно, але по-іншому: гостинки, апартаменти, дохідні квартири. Це житло іншого цільового призначення. Квартири такої маленької площі купуються не «для життя», – вважає керівник відділу маркетингу Stolitsa Group Руслан Земляний. Але виконавчий директор Конфедерації будівельників України Сергій Грабар закликав враховувати в класифікації тенденції ринку і вимушений попит на «малятка»: раз такі квартири купують – їх клас треба мати можливість оцінювати. В результаті пропозиція зняти мінімальну норму площі для об’єктів економ-класу було прийнято. Так що велика ймовірність цього року побачити проекти з площею ще менше – забудовники можуть почати будувати «одинички» на 12 метрів.
Крім того, віце-президент КСУ Олександр Ротов запропонував знизити мінімальну висоту стель в економ-класі до 2,45. «У ФРН перед реконструкцією гедееровських хрущовок було проведено дослідження про висоту стель, ефективною з точки зору опалення. Вона виявилася 2,45 м. Тому я пропоную висоту стель «в чистоті», для економ-класу визначити як 2,45-2,55 м», – сказав він.
Після узгодження Класифікатора учасниками ринку його планують зробити інтерактивним, тобто доступним для будь-якого користувача інтернет.
«Покупці у нас зараз дуже скрупульозні. Вони із задоволенням витратять свій час для ознайомлення з класифікатором, який дозволить їм самим оцінити, наскільки номінальний клас проекту відповідає реальному », – переконаний Сергій Грабар.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас