Держкомпанії повинні опублікувати свою звітність - Абромавічус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомпанії повинні опублікувати свою звітність - Абромавічус

Фондовий ринок
279
Уряд зобов’язав державні компанії опублікувати свою фінансову звітність, заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.
“Ми в п’ятницю на урядовому комітеті прийняли постанову про забезпечення прозорості державних компаній, тому що в даний момент навіть ніхто не зобов’язаний публікувати свою звітність. Ми цією постановою всі міняємо”, – сказав він журналістам після засідання Національної ради з реформ.
За словами А.Абромавічуса, фінансова звітність усіх держкомпаній буде опублікована в доступній формі на сайті компанії або на сайті профільного міністерства. При цьому буде впроваджений стандарт оприлюднення такої звітності, і після цього Мінекономрозвитку на базі всіх цих даних зробить річний звіт по держкомпаніям. “Країна повинна знати своїх героїв”, – сказав він.
При цьому міністр зазначив, що на сьогодні більше половини держкомпаній з топ-100 – збиткові, тільки 20% проаудовані і тільки 15% мають наглядову раду. “Тут стандарти корпоративного управління практично повністю відсутні. Ті, хто керують і мають вплив на компанію, мають іншу якість інформації, ніж власники – держава”, – зазначив А.Абромавічус.
При цьому він зазначив, що зараз дивіденди від держкомпаній забезпечують в Україні тільки 0,2% ВВП, тоді як в інших країнах цей показник набагато вищий. “Це не означає, що компанії погані, це означає просто, що вони управляються в інтересах когось іншого, а не держави”, – вважає міністр.
А.Абромавічус також додав, що для держкомпаній буде змінена процедура призначення аудиторів з тим, щоб виключити ситуацію, коли аудиторами великих держкомпаній виступають нікому не відомі фірми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас