Гроші страховиків знову застрягли у проблемних банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші страховиків знову застрягли у проблемних банках

Кредит&Депозит
1742
Страхові компанії зіткнулися з новою хвилею неповернення своїх депозитів. Серед банків, які не хочуть віддавати страховикам гроші, лідирує Надра Банк, куди 6 лютого Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію. Про це «Капіталу» повідомила гендиректор асоціації «Страховий бізнес» Людмила Білошицька.
«Поки немає остаточних даних про суми заморожених в проблемних банках коштів, але зросла кількість скарг страхових компаній на проблеми з поверненням грошей з банків, серед яких навіть ті, куди не введена тимчасова адміністрація», – зазначає експерт. За її словами, останнім часом страховики скаржаться і на затримки з поверненням коштів в Дельта Банку, банку «Фінанси і Кредит».
На запит «Капіталу» про ситуацію на момент публікації в НБУ і Дельта Банку не відповіла. У банку «Фінанси та Кредит» вважають, що в кожному випадку неповернення депозиту страхової компанії потрібно розбиратися індивідуально: «Можливо, банк не повертає депозит, оскільки страхова компанія має невиконані зобов’язання перед його клієнтами-заставодавцями. У нашій практиці були такі випадки в кризові 2008-2009 рр. У наслідку всі питання були врегульовані шляхом взаємозаліку зустрічних вимог, – говорить начальник управління загальнобанківських ризиків банку «Фінанси та Кредит» Микола Войтків.
Мороз і гроші
Проблема неповернення депозитів переслідує страховий ринок з березня 2014 року. Тоді був визнаний неплатоспроможним Брокбізнесбанк, де розміщувалося 300 млн коштів з Фонду захисту потерпілих Моторного (транспортного) страхового бюро України.
Ці гроші страховикам досі ніхто не повернув. Більше того, почався масовий вихід банків з ринку і сума «заморожених» коштів на страховому ринку тільки збільшилася. Всього, за оцінками експертів Ліги страхових організацій України (ЛСОУ), в українських банках заморожено понад 1 млрд грн коштів страхових компаній.
«У двох проблемних банках у нас зависли два депозити на суму близько мільйона гривень кожен. Ми, звичайно, почали судитися з фінустановами. Але не знаємо – будуть страхувальники в нинішніх умовах судитися з нами за виплати або прийдуть з битами», – відзначає голова правління великої страхової компанії, який попросив його не називати.
«У нас була проблема з поверненням невеликої суми, але її вдалося її вирішити», – зізнається голова правління групи ТАС Павло Царук.
Вирішувати проблеми з банками в умовах повного самоусунення НБУ і Нацкомфінпослуг страховикам доводиться по-різному. Деякі схеми просто вражають. Наприклад, один із страховиків на умовах анонімності розповів, як довелося співробітникам «надавати фінансову допомогу» на суму до 200 тис. грн в тому банку, де завис депозит компанії. Таким чином депозит однієї юрособи вдалося перетворити на депозити кількох фізосіб, які потрапляють під гарантії Фонду гарантування вкладів фізосіб. Але, як зазначив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Оленчик, з усіма, хто розбиває депозити таким чином, фонд буде судитися, тому що не визнає такі дії законними.
Поле чудес
Страховики лукавлять, коли кажуть, що не здогадувалися про ці проблеми в банках-неплатників. Ще наприкінці минулого року страхові компанії почали переводити гроші в найбільш надійні банки.
Але деякі цього не зробили. Хтось хотів заробити на позичальниках (депозит є обов’язковою умовою акредитації в будь-якому українському банку), а хтось – на відсотках за вкладами, які у невеликих і середніх банків традиційно вищі, ніж у найбільших.
«Але в нинішніх умовах більшість банків уже ані бізнесу, ані прибутковості страховикам не дають», – говорить гендиректор компанії «Аска» Андрій Шукатко.
Тому навчені гірким досвідом страховики поступово переводять свої вклади в державні банки і «дочки» іноземних фінустанов. Все мова йде про суму 11 млрд грн, підрахували в кінці 2014-го в ЛСОУ.
Спробувати можна
На початок 2015 сума вкладів страховиків значно зменшилася, заявляють у ЛСОУ, так як страховий ринок, як і банківський, відчуває проблеми. Але якщо навіть цей залишок страховики переведуть всього в кілька банків, які позбулися грошей банки це відчують – на кінець року вклади страховиків становили близько 10% від депозитного портфеля юросіб у банківській системі.
«Проблема вже виходить за рамки страхового ринку, тому її потрібно вирішувати спільно з НБУ», – вважає член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. За його словами, найближчим часом це питання комісія буде виносити на обговорення з НБУ. Це вже не перша спроба регуляторів домовитися по «депозитному» питанню, починаючи з 2009-року. Жодна не увінчалася успіхом.
Татьяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас