Угода України з МВФ відкриває дорогу до переговорів щодо її боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода України з МВФ відкриває дорогу до переговорів щодо її боргу

Кредит&Депозит
793
Україна після схвалення Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової кредитної програми зможе почати переговори з утримувачами суверенних облігацій, проте поки не ясно, чи піде мова в ході цих консультацій, які можуть початися в березні, тільки про розстрочення або ж і про реструктуризацію українського боргу.
“Ми просимо всіх наших кредиторів почати роботу з нами в рамках цих консультацій, – сказала в інтерв’ю агентству Bloomberg міністр фінансів України Наталія Яресько. – Я не можу підтвердити, чи піде мова тільки про зміну профілю зобов’язань або про реструктуризацію. Це те, про що ми хочемо говорити з кредиторами “.
Сам МВФ не говорить, який розмір скорочення виплат за поточними боргами передбачений у програмі, пише в п’ятницю The Financial Times.
Пакет допомоги, оголошений МВФ, становить $40 млрд протягом 4 років. З цієї суми сам фонд дасть $17,5 млрд, більше $10 млрд нададуть інші міжнародні інститути та окремі країни.
За словами Яресько, ще близько $13 млрд повинні дати “операції з борговими зобов’язаннями”.
За її словами, переговори з утримувачами облігацій почнуться після офіційного схвалення МВФ програми допомоги. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард повідомила в четвер, що передасть програму на схвалення виконавчому раді в кінці лютого.
Українські облігації торгуються нижче 60% від номіналу, що показує побоювання інвесторів щодо масштабу їх можливих втрат.
Аналітики Goldman Sachs вважають, що Київ буде пропонувати як мінімум 5-річне продовження обігу паперів, термін погашення яких припадає на 2015-2019 рр., а також скорочення процентних виплат за купонами. Вони не виключають також скорочення основної суми боргу.
На думку аналітика Landesbank, скорочення основної суми пропонуватися не буде, мова піде, можливо, про зниження процентних виплат та продовження строків погашення на 5 років.
Поки не ясно, чи буде включений в обговорення кредит, наданий Росією Україні на суму в $3 млрд. При звичайній реструктуризації до всіх кредиторів має бути однакове ставлення, але є випадки, коли виключення робиться для заборгованості перед урядами інших країн, залежно від умов кредиту , пише в цьому зв’язку The Financial Times.
Міжнародні резерви України скоротилися до початку лютого 2015 до $6,420 млрд, повернувшись до рівня середини 2003 року. При цьому дефіцит зведеного платіжного балансу України в 2014 році склав $13,3 млрд у порівнянні з профіцитом у $2,02 млрд в 2013 році. ВВП України, за оцінкою Нацбанку, в 2014 році впав на 6,7%, а в нинішньому році очікується його зниження на 4-5%.
Прибутковість українських облігацій з погашенням в липні 2017 становила в четвер більш 37%, свідчать дані агентства Bloomberg.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас