МОЗ ініціює створення Фонду медичного страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ ініціює створення Фонду медичного страхування

Казна та Політика
515
Міністерство охорони здоров’я ініціює введення загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, страховиком за яким буде спеціально створений Фонд медичного страхування.
Відповідний проект закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування розміщений на сайті відомства для громадського обговорення.
Законопроект передбачає, що Фонд медичного страхування України створюється як некомерційна самоврядна організація.
При цьому МОЗ, який виступає ініціатором законопроекту вважає, що економічного ефекту від покладання функцій по медичному страхуванню на Фонд соціального страхування України не буде.
“Вважаємо, що замість зменшення адміністративних витрат на утримання фондів, практичним результатом може стати невиправдане породження багатьох організаційних проблем, оскільки вимагатиме перегляду діючий склад правління і, особливо, структура виконавчих дирекцій Фонду соціального страхування, на тривалий час може суттєво ускладнити виконання його фондом і привести до негативних наслідків “, – наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.
Крім того, автори проекту закону вважають, що таке об’єднання несе в собі перерозподіл коштів від медичного страхування на користь іншого виду соціального страхування.
“Медичне страхування, на відміну від усіх інших видів соціального страхування має охопити практично все населення, а не тільки працюючих чи пенсіонерів. Воно вимагає відмінного від інших фондів механізму визначення та збору страхових внесків і передбачає організацію надання кваліфікованої медичної допомоги, а не здійснення грошових виплат, як за іншими видами соціального страхування”, – йдеться в пояснювальній записці.
За прогнозними даними, заснованим на макропоказниках економічного і соціального розвитку України на 2014 рік, фонд оплати праці для розрахунку страхових внесків з медичного страхування в цілому по Україні складе 439, 4 млрд грн. Cумма коштів, яку планується отримати від сплати страхових внесків найманими працівниками, становить 4,9% фонду оплати праці.
Загальний обсяг страхових внесків на медичне страхування, за рахунок яких буде здійснюватися оплата наданих медичних послуг, складе 59,198 млрд грн.
Потреба в коштах на фінансування окремих закладів охорони здоров’я, видів медичної допомоги, державних цільових програм, за якими бюджетне фінансування має бути збережено відповідно до положень законопроекту, становить 38,682 мрд грн.
Загальна потреба в бюджетних коштах з урахуванням сплати страхових внесків за працюючих у бюджетній сфері та непрацюючих категорій громадян становить – 76,418 млрд грн.
За рахунок бюджетного фінансування фінансуватиметься 38,5% потреб охорони здоров’я (38,7 млрд грн), за рахунок страхових внесків – 60,5% (59,8 млрд грн.)
При цьому автори законопроекту підкреслюють, що впровадження системи медичного страхування має передувати, зокрема, затвердження медичних стандартів та клінічних протоколів, оптимізація мережі закладів вторинної медичної допомоги, організаційне та законодавче розмежування первинної, вторинної та третинної допомоги, а також перехід від утримання державних та комунальних установ охорони здоров’я до оплати наданих ними послуг за договорами про медичне обслуговування населення.
Реалізація проекту закону передбачає запровадження додаткових джерел фінансування охорони здоров’я, впровадження договірних відносин, а також забезпечення гарантованого рівня надання безоплатної кваліфікованої медичної допомоги у визначеному законодавством обсязі.
Крім того, законопроект передбачає забезпечення належного контролю за якістю медичних послуг, ефективне використання наявних кадрових, фінансових і матеріальних ресурсів і солідарну участь держави, роботодавців, територіальних громад та окремих юридичних і фізичних осіб у фінансуванні медичних послуг.
Законопроект орієнтований на єдину систему збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині страхових внесків на медичне страхування, які повинні виплачуватися роботодавцями, що забезпечить оптимізацію планових витрат на їх адміністрування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас