Яким банкам в Україні довіряти в 2015 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким банкам в Україні довіряти в 2015 році?

Кредит&Депозит
19684
Про те, як зрозуміти, що таке надійність банків, як її розраховувати, ми писали раніше в статті Надійні банки в Україні, де вони?
Сьогодні мова піде про ситуацію в банках станом на початок 2015 року.
Ми розглядатимемо ТОП-15 найбільших банків України на підставі їхніх фінансових результатів опублікованих на сайті НБУ.
Дивно, але швидше за все, знаючи про ситуацію в Банку Надра, в НБУ його відносять до першої групи. Ми в свою чергу знаючи, що зараз в цьому банку тимчасова адміністрація, враховувати його фінансові показники не будемо. Відзначимо лише, що активів у цьому банку на 1 січня більше, ніж зобов’язань, а значить всі борги і зобов’язання мають бути покриті.
Перейдемо безпосередньо до банків та їх фінансових показників.
Як видно з таблиці, більшість банків покривають свої зобов’язання, однак запас міцності не дуже великий. Питання прибутковості і збитків було вже частково порушено: так, збиток за фінансовими показниками на даний час не свідчить про реальні проблеми в банку. На підтвердження цих слів одні з найнадійніших банків Укрексімбанк і Ощадбанк відображають величезні збитки.
З надійністю деяких банків України можна ознайомитися перейшовши на сторінку депозитного індексу банків – FUDI, де крім надійності можна подивитися вигідність розміщення коштів на депозиті.
Як і раніше єдиним сигналом про проблеми в банку є відтік коштів клієнтів. Загальний відтік коштів з банків, який не припиняється, а лише сповільнюється, коли банк не в змозі виконувати свої зобов’язання, триває вже протягом року. Більшість вкладників віддали перевагу конвертації своїх коштів у валюту, лише додавши ажіотажу на валютному ринку.
Так за даними НБУ, найбільший відтік коштів був у наступних банків:
Ця таблиця не враховує відтік коштів з проблемних банків, в які введена тимчасова адміністрація або вони знаходяться в стадії ліквідації, оскільки і так зрозуміло, що це буде 100% відтік коштів.
Не зважаючи на те, що багато банків втратили великі суми коштів своїх клієнтів, у процентному співвідношенні ці значення не такі й значимі. Приміром найбільша сума по втратах у Приватбанку, але в процентному співвідношенні він далеко не лідер. Найменшу довіру, в українців з депозитними вкладами у гривні, викликає ВТБ Банк, відтік майже 60%. Найбільшу – Ощадбанк, з відтоком всього 9%.
Також немає довіри до ВТБ Банку у вкладників валютних вкладів, банк втратив майже 65% коштів клієнтів, другий за втратами Універсал Банк, третій – Сбербанк Росії.
Незважаючи на великий відтік вкладів з банків, все ж є люди, які воліють зберігати гроші в банках, а не під матрацом. Тому задаючи питання, яким банкам довіряти, Ви можете відповісти самі, подивившись лише на два показники:
1. Чи покриває “капітал” банку його “обов’язки”
2. Який обсяг коштів клієнти вже винесли з банку
Правильних Вам і своєчасних рішень.
Також на Порталі завжди доступні Фінансові результати банків за даними АУБ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас