Пільговиків можуть змусити доплачувати за комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільговиків можуть змусити доплачувати за комуналку

Казна та Політика
3636
Ті хто користуються пільгами при оплаті житлокомпослуг, незабаром можуть отримати рахунки із заборгованістю за споживання води, навіть якщо вони вклалися у встановлену законом норму (нагадаємо: для гарячої води це 1,6 куб. м, для холодної 2,4 куб. м на місяць).
Як роз’яснив директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, таке можливо, коли в квартирі зареєстровані два і більше людини, а пільга тільки на одного. При цьому не має значення, чи проживає «не пільговик» у квартирі або тільки там числиться.
Як нагадав, Музиченко, у нас менше платять за комуналку чотири категорії громадян: діти війни – на 25%, учасники війни – на 50%, учасники бойових дій – на 75%, нарешті, інваліди війни – на 100%, тобто не платять нічого.
“Розглянемо приклад: у квартирі зареєстровано дві людини, один з них учасник війни, у другого пільг немає, – говорить Музиченко. – На місяць вони витратили удвох 1,6 куб.м гарячої води і 2,4 куб. м холодною. Але за пільговим тарифом треба сплатити тільки 0,8 куб. м гарячої та 2,4 м холодної води, так як вважається, що вони користувалися водою однаково. Якщо ж там зареєстрований тільки один чоловік-пільговик, він заплатить половинний тариф за всі належні за нормою 1 , 6 куб. м гарячої води і 2,4 куб. м холодної, так як лише він скористався пільгою від держави”.
З ним згоден і юрист Василь Мірошниченко: “Юридично все законно, щоб не платити більше, той, хто не проживає, повинен або виписатися, або повідомити в жек, що він там не проживає, вказавши при цьому місце свого фактичного проживання”.
В одному з комунальних підприємств Києва, які постачають тепло та опалення нам підтвердили, що вже в березні-квітні почнуть перевіряти оплачені суми і виставляти недоїмку. Втім, поки ніяких реальних санкцій до неплатників закон не передбачає, оскільки відключити воду одного боржника не можна технічно. Стягнути недоплату можна тільки через суд.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас