Нафта і долар штовхають великий опт вгору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта і долар штовхають великий опт вгору

Енергетика
1534
Ринковий курс гривні з початку нового тижня знову почав зниження, досягнувши у вівторок 22,5 грн/$ 1. Великий опт відреагував стрімким подорожчанням.
За даними «Консалтингової групи А-95», середні оптові ціни в Україні з 30 січня по 3 лютого 2015 змінилися таким чином:
• А-92 – 18050 грн / т (+960 грн / т);
• А-95 – 19050 грн / т (+1 000 грн / т);
• ДП – 16560 грн / т (+940 грн / т).
Слід зазначити, що в порівнянні зміни цін за тиждень, підвищення менше. А-95, наприклад, з 27 січня навіть подешевшав на 400 грн /т. Тим не менш, стрибок цін з початку нового тижня обумовлений черговим етапом падіння гривні. У вівторок, за словами трейдерів, ринковий курс досяг 22,5 грн/$ 1. Крім того, подорожчання нафти сприяло зростанню європейських котирувань – на $40/т з п’ятниці. Додаткову напругу також вносить повідомлення про скасування індикативного курсу НБУ з 5 лютого.
«Можливо, в довгостроковій перспективі скасування індикативного курсу дозволить перейти до нормальних ринкових відносин, але спершу слідом за офіційним курсом виросте податкова складова (сума акцизу і ПДВ), ціни почнуть зростати моментально», – пояснив один з великих постачальників.
Тимчасова стабілізація курсу минулого тижня дозволила операторам вийти в ринок з новим ресурсом. Зокрема, з’явився білоруський А-95 у ЗНГК на ст. Коростень. При цьому ціна ресурсу «Укртатнафти» повернулася на ринковий рівень – 19 600 грн/т.
У минулий вівторок на ринку було єдина пропозиція «двійки» у «Ромпетрол». 3 лютого на ринок вийшло відразу 5 компаній. «Галнафтогаз», «ВОГ-Рітейл» поставили мозирський ресурс на Коростень. Діапазон цін – 17 100-17 600 грн/т. ЗНГК підвищила у вівторок вартість цього продукту до 19 100 грн/т.
Зворотна ситуація з дизпаливом – пропозиція продовжує скорочуватися. Білоруський ресурс пропонує «ВОГ-Рітейл» і ЗНГК, морські партії у «Ромпетрол» в Одесі. У першій половині дня «ВОГ-Рітейл» також пропонував грецький ДТ в порту Південний і волгоградський дизель в Харківській області.
На думку аналітиків «А-95», на ринку зберігається загроза ще більшого подорожчання. «Зростання європейських котирувань, навіть за умови стабілізації курсу гривні, призведе до подорожчання залізничних партій нафтопродуктів в найближчі кілька днів», – зазначають в «А-95». Крім того, гармонізація офіційного курсу з ринковим збільшить суму податкових відрахувань з імпортних нафтопродуктів, що також призведе до подорожчання нафтопродуктів.
За матеріалами:
oilnews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас