Газпром на перший квартал знизив ціну газу для України майже на $50 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром на перший квартал знизив ціну газу для України майже на $50

Енергетика
2371
Ціна на російський газ для України на перший квартал встановлена у розмірі 329 доларів за тисячу кубометрів, заявив офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов.
“Контрактна ціна – 329 доларів за тисячу кубів”, – сказав він. У четвертому кварталі минулого року ціна становила 378 доларів. Зниження вартості газу майже на 50 доларів пов’язано з пониженням світових нафтових котирувань, до яких прив’язана ціна на російське паливо для України.
“Нафтогаз” і “Газпром” погодили поставки газу тільки на перший квартал 2015 року. Так званий “зимовий пакет” закінчується в квітні.
Нагадаємо, в ніч на 31 жовтня 2014 Росія і Україна за посередництва Єврокомісії після кількох місяців найскладніших переговорів узгодили “зимовий пакет” постачань газу з РФ до України. За його умовами Москва надала Києву знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів до контрактної ціни шляхом зниження експортного мита, а Україна в свою чергу погасила 3,1 млрд доларів боргу за попередні поставки.
Станом на кінець жовтня Україна спожила і не оплатила приблизно 11,5 мільярда кубометрів газу. Сума в 3,1 мільярда відповідала фактично ціні на газ приблизно в 268 доларів за тисячу кубометрів, яку Україна вважає ринковою. В даний час Україна, виплативши ці гроші, вважає свій борг перед “Газпромом” погашеним, “Газпром” вважає, що він становить 2,2 млрд доларів плюс 200 мільйонів пені.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас