Депутати пропонують повернути контроль і відключення «сірих» телефонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують повернути контроль і відключення «сірих» телефонів

Казна та Політика
1656
В Україні пропонують повернути практику контролю за нелегальними мобільними пристроями, що ввозяться на територію країни. В Україні вже діяла подібна норма, але в квітні минулого року Верховна рада скасувала систему IMEI-кодів, по якій контролювали «сірий» імпорт. У новому законопроекті №1888 пропонується повернути базу ідентифікаторів радіоелектронних пристроїв (причому під це визначення потрапляють будь-які пристрої з радіоелектронним модулем – смартфони, планшети і т.д.).
Автор законопроекту – Олександр Данченко, глава парламентського комітету з питань інформатизації та зв’язку, колишній глава «Датагруп». Він вважає, що скасування бази з кодами легальних пристроїв була неправильним кроком. «Досі процес ввезення РЕЗ та ВП в Україні є неконтрольованим. Цей крок був пролобійований тими, для кого контрабанда є основним джерелом прибутку », – заявив він у коментарі AIN.UA.
Під «ідентифікатором пристрою» швидше за все і мається на увазі IMEI – International Mobile Equipment Identity – унікальний номер, який виробник присвоює пристрою. Оператори можуть відслідковувати пристрої за таким номером навіть зі змінною SIM-картою та відповідно – відключати від мережі.
Якщо законопроект буде прийнятий, оператори зв’язку повинні будуть надати ці дані протягом 15 днів з моменту вступу закону в силу. Більш того, поправка до ст. 39 закону «Про телекомунікації», запропонована в проекті, свідчить, що оператор повинен буде відключити пристрій за три місяці, якщо код пристрою не зареєстрований у базі.
База вже розроблена і обслуговується Українським центром радіочастот, тому бюджетних витрат на її створення немає, зазначає Данченко. Для кінцевих користувачів цей законопроект у разі прийняття мало що змінить, вважає депутат, додаючи, що можливо проект викличе «негативний інформаційний шум» від нелегальних дистриб’юторів або тих, у кого частка «сірого» імпорту перевищує офіційну.
«Ми дуже хочемо в Європу, але при цьому працювати за цивілізованими і прозорими правилами не хочемо. За 2014 в Україні офіційно було ввезено менше 400 iPhone – це менше, ніж депутатів у Раді», – зазначає Данченко.
Також у законопроекті пропонується замість реєстру заборонених в Україні РЕЗ (радіоелектронних засобів) пропонується створити реєстр дозволених для ввезення та використання в Україні пристроїв. У законопроекті за регулятором (НКРЗІ) закріплюється право скласти список пристроїв, для яких немає необхідності отримувати декларацію відповідності.
Законопроект вже встигли обговорити в соціальних мережах. Проект розкритикував член правління ІнАУ Іван Пєтухов («Адамант»), який вважає, що подібні реєстри означають «повний тотальний контроль, у тому числі і на інтернет-мережах»: «Тепер через кордон ми не зможемо провозити радіокеровані машинки, кросівки з блютузом і інші радіоелектронні новинки, якщо їх не дозволить для нас НКРЗІ».
Нагадаємо, раніше влада неодноразово заявляла про те, що функціонування бази IMEI знизило «сірий» імпорт мобільних пристроїв до декількох відсотків.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас