НКРЕКУ переглянула "зелені" тарифи для відновлюваних джерел енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКУ переглянула "зелені" тарифи для відновлюваних джерел енергії

Казна та Політика
1100
Нацкомісія регулювання електроенергетики та комунальних послуг своїм рішенням переглянула “зелені” тарифи для об’єктів відновлюваної енергетики.
На думку учасників ринку, найбільш дискримінаційному зниженню піддалася сонячна енергетика. Під тиском Міненерго Нацкомісія прийняла рішення на період дії надзвичайного стану в енергетиці відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 14 січня 2015 № 36-р “Про прийняття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії” та відповідно до листа Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 31 січня 2015 № 01 / 13-0216 зменшити встановлені “зелені” тарифи:
- Для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання наземними об’єктами, введеними в експлуатацію по 31.03.2013 включно – на 20%;
- Для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з усіх інших альтернативних джерел енергії – на 10%.
Тобто, відзначають експерти, стимулюючий тариф для об’єктів відновлюваної енергетики, прийнятий у 2009 Верховною Радою України, і який мав бути незмінним до 2029 року, було знижено рішенням НКРЕКУ.
“Самого листа Міненерговугілля та економічного обгрунтування зниження тарифів на зазначену величину на засіданні Нацкомісії не було продемонстровано”, – підкреслюють учасники ринку сонячної енергетики.
Після обговорення на засіданні Комісії також було прийнято рішення про перегляд тарифів щодо зрослого курсу євро, що було передбачено законом “Про електроенергетику”, але не робилося з серпня 2014 і було грубим порушенням закону.
В результаті такого подвійного перегляду, заявляють експерти, найбільш дискримінаційному зміни зазнала сонячна енергетика: незважаючи на збільшений курс євро, “зелений” тариф на цей вид отримання електроенергії став менше приблизно на 10%. У той час як для інших видів отримання електроенергії з поновлюваних джерел тариф залишився колишнім або навіть зріс.
Таким чином, економія коштів ДП “Енергоринок”, яку нібито обґрунтовують надзвичайним станом в енергетиці, буде досягатися тільки за рахунок виробників електроенергії з використанням сонця, частка якої в енергобалансі країни незначна і складає менше 1%.
На засіданні Комісії, яке тривало з четверга по суботу, були присутні учасники ринку поновлюваних джерел енергії (ВДЕ), банків, які кредитували галузь, а також представники іноземних інвесторів в об’єкти ВДЕ, крім інших, – китайська державна компанія CNBM, найбільший інвестор в сонячну енергетику України. За словами учасників ринку, прийняте в суботу рішення Комісії є антиконкурентним, порушує гарантії щодо збереження іноземних інвестицій в сонячну енергетику, в тому числі, по китайським державним інвестиціям, а також ставить під загрозу своєчасні виплати за кредитами міжнародним і українським державним банкам.
В той же час, в Комісії обіцяють, що в новому законі, проект якого розробляється в діалозі з профільними відомствами України, асоціаціями ринку ВДЕ, тарифи для вже побудованих сонячних електростанцій будуть збережені і гарантії інвесторам – дотримані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас