В Україні змінять правила реєстрації нерухомості - в чому суть реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінять правила реєстрації нерухомості - в чому суть реформ

Казна та Політика
9213
Концепція реформування реєстраційної системи в Україні передбачає допуск приватних осіб до процедури прийому документів на реєстрацію нерухомості, жорсткий багатоступінчастий контроль, об’єднання реєстру речових прав, земельного кадастру і даних БТІ, а також розширення прав нотаріусів. Про це розповів радник міністра юстиції Джаба Ебаноідзе.
На цьому тижні Концепція буде розглянута в Мін’юсті. Після її затвердження Кабмін має розробити зміни до законодавства, і з його прийняття стартує реформа в галузі. «Якщо ця концепція пройде, вже через шість місяців будуть дуже гарні результати, а через рік серйозно зменшиться корупція в системі», – сподівається Ебаноідзе.
Передбачається, що реалізація даної програми значно спростить первинну реєстрацію нерухомості в нашій країні. Мова про оформлення тільки побудованих квадратних метрів: адже якщо вторинні угоди, тобто перепродаж квартир українців один одному, в Україні проводять без зволікань за лічені години, то первинні (коли зведений будинок реєструє забудовник) затягуються на місяці. І це б’є по новоселам, які не можуть ні в’їхати в куплене житло, ні почати в ньому ремонт. Першопричина всіх проблем – неправильна організація праці та корупція, вважають чиновники. І збираються змінити систему.
Два офіси та рулетка
Кабмін своєю постановою №17 від 21 січня розпорядився ліквідувати Державну реєстраційну службу, а всі її функції перекладені на Мін’юст. Процедура передачі справ займе шість місяців. До тих пір, як повідомили нам у прес-службі Державної реєстраційної служби, вони працюють у штатному режимі (за старим), а про всі зміни будуть інформувати на сайті.
Одне з основних нововведень, які пропонує нова концепція діяльності реєстраторів – поділ на front-офіси (там, де приймають документи на реєстрацію нерухомості) і back-офіс (де оформляють реєстрацію). На думку Ебаноідзе, це буде першим кроком боротьби з корупцією, оскільки дозволить виключити з процедури вплив людського фактора. «Зараз в офісах немає поділу: реєстратори приймають заявки, реєструють і видають готову документацію. Система дуже вразлива з боку корупції, тому що коли людина все вирішує і має прямий доступ до громадян, зацікавленим в реєстрації, це породжує дуже серйозну корупцію», – вважає він.
У front-офісах працюватимуть оператори, які прийматимуть пакети документів на нерухомість, будуть оцифровувати їх і передавати в back-офіс. А back-офіс буде закритим і реєстратори будуть працювати там без контакту з відвідувачами. Більш того, при розподілі заявок Ебаноідзе пропонує застосовувати «принцип рулетки». «Програма методом випадкових чисел розподіляє пакети серед реєстраторів, і вони ніяк не можуть вплинути на те, щоб отримати який-небудь певний пакет», – говорить Ебаноідзе.
Нотаріусам додадуть прав
Ще одне нововведення – допустити до процесу оформлення документів на нерухомість планують приватних осіб, які будуть приймати документи. Зараз цією функцією наділені нотаріуси, але Джаба Ебаноідзе вважає, що допуск може бути і в юристів, і в осіб без спеціальної освіти. «Будь-яка дівчинка/хлопчик за місяць тренінгу освоїть процедуру: які документи необхідно, як їх треба оцифровувати, як вносити дані в програму. Такі авторизовані при Мін’юсті фахівці можуть взяти на себе значну частину рутинної роботи. У Грузії такі специ охоплюють 40% ринку», – говорить Ебаноідзе.
Реєстратори (що вносять/міняють дані в держреєстрі) залишаться держслужбовцями.
Правда, нотаріуси не зовсім розуміють, навіщо потрібні ще якісь оператори. «Ми оформляємо угоди купівлі-продажу, успадкування, дарування і вся процедура зміни даних у Реєстрі займає хвилин десять. Що будуть робити ці оператори?» – Дивується одеський нотаріус Тетяна Левенець.
У той же час директор Інституту теоретико-правових досліджень у сфері юстиції та інноваційних проектів Дмитро Журавльов стверджує, що Концепція розширює повноваження нотаріусів, оскільки надає їм права реєструвати договори оренди, безоплатного користування та суперфіцію (право забудови земельної ділянки, що видається на певний період).
«Зараз вони це роблять тільки в разі нотаріального оформлення, наприклад, договорів оренди. А у випадку, коли договір оренди не посвідчується нотаріально, дані про нерухомість, що здається, господар і орендар можуть занести тільки за допомогою держреєстратора», – говорить Журавльов. Правда, за його словами, оцінити, як багато даних про угоди оренди є в держреєстрі, складно. Але якщо фіскальні органи раптом будуть вимагати, щоб перед сплатою податку на нерухомість всі відносини господар-орендар були внесені до реєстру, це може викликати ажіотаж, з яким не впораються держреєстратори. «Розширення повноважень нотаріусів, щоб вони без нотаріального завірення договорів просто вносили дані про них до держреєстру, можуть врятувати становище», – сподівається Журавльов.
Плату поки зафіксують
Плату за таку реєстрацію пропонують залишити фіксовану (зараз внесення даних до реєстру коштує 119 грн, а виписка з нього – 120 грн). «Звичайно, реєстрація первинних прав витратним, ніж угод купівлі-продажу або успадкування, адже дані вносяться, а не змінюються, – каже Джаба Ебаноідзе. – Але на етапі реформування треба ввести фіксовану вартість, одну для всіх операцій».
Єдиний виняток: плата за швидкість. «Є люди, які готові дати хабар тільки для того, щоб отримати документи день в день. Ми просто введемо доплату за швидкість, наприклад, в чотири рази», – пропонує Ебаноідзе.
Надалі ж можлива прив’язка плати до площі нерухомості або її вартості.
При цьому плата, отримана від громадян, буде розподілятися в три фонди: 50% – реєстраторам, 30% – фронт-офісах, 20% – на програмне і техзабезпечення діяльності реєстрів.
Третє нововведення: виписку з реєстру видавати тільки в електронному вигляді, без мокрих печаток і підписів. При цьому вона повинна бути добре структурована і містити повну інформацію про всі права і обмеження (арешти, застави або інші обмеження), тобто всю інформацію, яка необхідна і достатня для здійснення будь-якої транзакції. «Споживач отримає виписку в електронному вигляді – не виходячи з будинку або офісу», – підкреслює Ебаноідзе. Звичайно, якщо у людини немає комп’ютера, на який йому можуть відправити виписку, то йому її видадуть на місці: чиновник її роздрукує. І папір не потрібно буде завіряти, оскільки документ міститиме унікальний набір цифр (цифровий підпис), що підтверджує достовірність.
Оскільки значна частина реформи пов’язана з автоматизацією і електронним документообігом, зараз обговорюється питання приватно-державного партнерства у цій галузі, розповів представник Асоціації системних інтеграторів України – Digital Ukraine Олексій Шлімович. «Реєстр знаходиться в держвласності і управляється Мін’юстом, тому всі зміни в технічному і програмному забезпеченні повинні йти через тендер, але ми готові допомогти на партнерських засадах підготувати ту частину, яка стосується роботи «приватників», – зазначив він.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас