Один з найкращих світових менеджерів з інвестицій втратив 1,98 млрд фунтів стерлінгів, зробивши ставку на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один з найкращих світових менеджерів з інвестицій втратив 1,98 млрд фунтів стерлінгів, зробивши ставку на Україну

Світ
13477
Майкл Хасенстаб з Franklin Templeton, скоріше за все, більше не буде “королем облігацій”, хоча в нього достатньо причин претендувати на таке звання. Його фонд регулярно обганяє конкурентів. Але він, ймовірно, більше не відчуває себе таким крутим, оскільки його ставка на Україну виявилась програшною.
У Bloomberg є хороший матеріал, який пояснює, як Хасенстаб втратив $ 3 млрд (1,98 млрд фунтів стерлінгів) на покупках українських облігацій.
За даними The Economist, Хасенстабу належить близько половини міжнародних облігацій України. Він є найбільшим приватним кредитором країни.
Ось версія Bloomberg про те, чому він може пошкодувати:
“Торгівля в Україні почала падати у другій половині минулого року, водночас із погіршенням фінансової ситуації. Математика проста і не вселяє оптимізму: Україна повинна заплатити $ 14 млрд за своїми облігаціями протягом наступних трьох років. Це майже в два рази більше, ніж резерви, які залишились в уряду – за даними Bloomberg, вони складають $7,5 млрд.
І економіка знаходиться на межі. Урядовці пророкують падіння ВВП на 4,3 відсотка в цьому році, при падінні на 7,5 відсотків в минулому році.”
Ми вважаємо, що довгостроковий потенціал в України прекрасний. У неї є неймовірний людський капітал та сільськогосподарський фонд. Україна займає стратегічно важливе географічне та геополітичне положення, поєднуючи Європу та Схід. Незважаючи на деякі зі своїх короткострокових фінансових труднощів, Україна має відносно невелику заборгованість. Співвідношення боргу України до ВВП складає трохи більше 40%, на нашу думку, його реально погасити; це приблизно половина того боргу, який мають Сполучені Штати і частина так званих “проблемних” країн. Коли ми вперше розглянули Україну як об’єкт для інвестування у боргові папери, це мало сенс. Але потім настала криза.
Фонд Хасенстаба в 2014 році упав сильніше, ніж більшість його колег та конкурентів, і за даними Bloomberg, більшою мірою це падіння було зумовлене саме втратами на українських облігаціях.
Mike Bird, Business Insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас