Валютні війни. Коли капітулює ЦБ Данії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні війни. Коли капітулює ЦБ Данії?

Валюта
1051
Центральний банк Данії продовжує відстоювати курс своєї валюти. За останні два тижні він знизив ключову процентну ставку три рази до нового історичного мінімуму.
З 30 січня в силу вступить рішення про чергове зниження ставки по депозитах. Процентна ставка знову знижена на 0,15% і становитиме -0,50%. Очевидно, що зроблено це було для підтримки курсу крони до євро в потрібному для країни діапазоні. Варто відзначити, що дане рішення стало для більшості аналітиків сюрпризом, адже попередні дії і зробили крону менш привабливою з точки зору ставок, ніж євро.
Але це ще не все, днями ЦБ Данії також провів інтервенції розміром від 10 млрд до 15 млрд крон. Більше того, ЦБ Данії виходив на ринок кожен місяць починаючи з вересня. Всі ці дії знову ж переслідували одну мету: зберегти курс крони у встановленому діапазоні до євро, простіше кажучи, утримати крону в рамках валютного коридору.
Попередні дії виявилися марними, оскільки в середині січня ЦБ Швейцарії капітулював перед тиском з боку євро, що в підсумку вплинуло і на датський валютний ринок: крона почала зміцнюватися.
В рамках механізму формування обмінного курсу ЦБ Данії готовий допускати коливання крони в 2,25% навколо позначки 7,46038 крон на євро, однак на практиці він, по суті, зберігає більш вузький діапазон – приблизно 0,50%.
Так чи інакше, зараз Данія поки ще бере активну участь у валютних війнах, і, на думку деяких експертів, питання про капітуляцію – питання часу. Є думка, що своїм рішенням регулятор лише відклав падіння валютного коридору на кілька тижнів. Хтось вважає, що ЦБ Данії простіше вже відмовитися від спроб оборони ключових рубежів своєї валюти, як це нещодавно зробили ЦБ Швейцарії і ЦБ Сінгапуру.
Раніше на ринку існувало правило “не грайся проти ЦБ”, зараз же, у всякому разі таке складається відчуття, правила змінилися, і грати проти регуляторів стало дуже модно і, що важливо, перспективно. Для ЦБ ж захист своїх інтересів стає досить дорогою витівкою. Так, наприклад, за оцінками ряду аналітиків, зокрема з Svenska Handelsbanken AB, в січні Національний банк Данії вже провів інтервенції на суму близько 100 млрд крон ($15,3 млрд).
Після оголошення Європейським центральним банком програми кількісного пом’якшення на суму понад 1 трлн євро на валютному ринку почалися досить потужні рухи, а найбільш сильно від них страждають країни, які намагаються контролювати курс своєї валюти. Повідомлення про якісь незвично сильні рухи з’являються чи не щодня. Тільки за останні кілька тижнів атакам піддалися валюти Китаю, Сінгапуру, Швейцарії і, звичайно ж, Данії. Дуже схоже, що про стабільні валюти найближчим часом можна буде забути.
Цікаво також відзначити, що повсюдне зростання американського долара обумовлене не самим зміцненням американської валюти, а, по суті, ослабленням всіх інших. Такого в історії ще не було. Центральні банки по всьому світу знижують ставки, що і фактично і є чинником зростання долара США.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас