На що нам вистачить грошей МВФ. Всі цифри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що нам вистачить грошей МВФ. Всі цифри

Кредит&Депозит
1551
Місія МВФ продовжила свій візит до України, який повинен був закінчитися 29 січня. Фокус з’ясував, чого домагається наша країна від свого головного кредитора
На тлі загострення конфлікту в Донбасі Україна веде не менше напружену боротьбу на економічному фронті.
Без допомоги іноземних донорів та Міжнародного валютного фонду, місія якого гостювала в Києві до 29 січня, українська економіка приречена на дефолт. А соціальні потрясіння в разі такого сценарію загрожують реальною поразкою в боротьбі за суверенітет.
Саме тому українська сторона домагалася від місії МВФ розширення фінансування, а не відновлення призупиненої в 2014 році програми stand-by.
Набрали боргів
Нові валютні позики потрібні Україні в першу чергу для того, щоб заплатити за старими боргами і не допустити суверенного дефолту. Виплати в інвалюті, намічені на 2015-й, за найскромнішими підрахунками досягають $10 млрд, що помітно перевищує обсяг золотовалютних резервів НБУ ($7,530 млрд на 1 січня).
Начальник відділу рейтингів корпоративної сфери IBI-Rating Ігор Дикий нагадує, що в 2015 році уряду України належить погасити за єврооблігаціями, валютними ОВДП і позиками МВФ більше $9 млрд, а борг за російський газ становить $2,44 млрд (згідно з останніми оцінками Газпрому).
Втім, до винесення рішення Стокгольмського арбітражу, в якому розглядається газова суперечка між Україною і Росією, ця заборгованість погашатиметься не буде. А розгляд судових позовів може затягнутися до 2016 року.
Враховуючи намічені на 2015 рік виплати, фінансисти, опитані Фокусом, оцінюють необхідний мінімальний обсяг зовнішніх кредитів на 2015 рік в $10-11 млрд.
“Дана сума не враховує потреб уряду для покриття дефіциту держбюджету, а також коштів, необхідних для виплат за внутрішнім боргом, – коментує голова аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін. – Тому ми оцінюємо обсяг необхідних запозичень уряду на 2015 рік в $18 млрд”.
На думку керівника аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександра Паращія, в 2015-му для покриття поточних валютних потреб було б достатньо суми в $15-20 млрд.
Узгоджена в травні 2014 програма МВФ stand-by з урахуванням запланованого участі інших міжнародних донорів могла б задовольнити такі потреби.
Однак, як нагадує гендиректор рейтингового агентства UCRA Станіслав Дубко, після отримання від МВФ двох траншів загальним обсягом в $4,6 млрд надання коштів було призупинено через невиконання українською стороною деяких умов узгодженої програми.
Він додає, що причиною зриву домовленостей, з одного боку, стала нездатність України швидко провести ефективні реформи, з іншого – невиправдані розрахунки на завершення протистояння з Росією до осені 2014 року.
Що дає формат розширеного фінансування
Можливість розпочати переговори про відновлення фінансування МВФ з’явилася в України тільки після завершення дострокових парламентських виборів і формування нового уряду.
Бажання скоріше прийняти в Україні місію МВФ і розблокувати надання чергового траншу стимулювало народних депутатів в останні дні 2014-го в авральному порядку приймати важливі податкові ініціативи і бюджет на 2015-й.
А коли представники фонду прибули в Україну, приймаюча сторона заговорила вже не про відновлення, а про заміну чинної програми stand-by на розширене фінансування – Extended Fund Facility (EFF).
Як пояснює експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук, формат EFF дозволяє збільшити тривалість програми і терміни погашення кредиту, а також відкриває можливості для підтримки більш широкого набору реформ.
“Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити stand-by діють тільки 1-2 роки”, – деталізує головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.
Посилаючись на інформацію Мінфіну, співрозмовниця Фокуса зазначає, що українська програма EFF може тривати 4 роки. Повернення коштів за таким кредитом почнеться тільки через 4,5 роки і розтягнеться на 5 років, в той час як за програмою stand-by виплати стартують через 3 роки і тривають по 2 роки для кожного траншу.
На думку Дмитра Чуріна, зміна формату співпраці з МВФ дозволить українському уряду в такій складній економічній обстановці знизити витрати з обслуговування боргових зобов’язань на період 2015-2017 років.
Поряд з продовженням термінів кредитування України також очікує від міжнародних донорів збільшення обсягів фінансування.
“Для того щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку і нормалізувати очікування економічних агентів, Україні буде потрібно близько $30 млрд, – вважає старший економічний стратег компанії AYA Capital Павло Ільяшенко. – Частина цих коштів повинна поповнити резерви НБУ, щоб дати регулятору можливість у разі необхідності витрачати їх на проведення інтервенцій на валютному ринку”.
Зараз золотовалютні резерви країни необхідно збільшити до мінімально безпечного рівня – обсягу тримісячного імпорту. Враховуючи, що в січні – вересні 2014 року цей показник коливався в межах $17,9-19,7 млрд, влити доведеться не менше $10-12 млрд.
НБУ поки не опублікував структуру своїх резервів, однак є підстави припускати, що майже весь їх залишок сформований з цінних паперів, а безпосередньо валюти там практично не залишилося”, – зазначає Ігор Дикий з IBI-Rating.
Виходячи з такої песимістичної оцінки структури резервів, оптимальний обсяг запозичень на 2015 рік дійсно повинен скласти не менше $25-30 млрд.
Реальні можливості
Поки перспективи програми EFF виглядають для України туманно. Але без підтримки міжнародні донори нашу країну навряд чи залишать – найбільш вірогідний мінімальний пакет допомоги.
“Призупинення співпраці з міжнародними кредиторами означає для України неминучий дефолт і ряд економічних і соціальних потрясінь, посилених гібридної війною, – пояснює Ігор Дикий. – Такий результат буде сприйматися як геополітичний програш США і ЄС, який спричинить істотні іміджеві втрати, несумірні з об’ємом необхідних Україні фінансових ресурсів “.
За оцінками AYA Capital, Україна в 2015 році може розраховувати на $20-21 млрд зовнішнього фінансування. “Однак цих коштів буде недостатньо для стабілізації девальваційних очікувань, і будь шок (військовий, економічний, політичний) може спровокувати нову хвилю девальвації”, – коментує прогноз своєї компанії Павло Ільяшенко.
За його оцінками, щоб мінімізувати такі ризики, Україні потрібно вже у першому півріччі отримати не менше $15 млрд.
Виконавчий директор “CASE-Україна” Дмитро Боярчук допускає, що західні кредитори не будуть брати Україну на утримання тільки через те, що вона стала епіцентром геополітичної нестабільності, і цілком можуть дати нашій країні збанкрутувати.
На його думку, Україна отримає цільові кошти на реформи і ресурси для повернення боргів тільки тоді, коли держава почне робити системні кроки в напрямку виходу з кризи.
Не виключено, що ціною відновлення співпраці з МВФ стане урізання витрат держбюджету, який в існуючому вигляді навряд чи вдасться виконати без масштабної емісії гривні.
Втім, отримання фінансування від міжнародних донорів в оптимальному обсязі саме по собі не стане для України панацеєю від усіх бід.
Дмитро Чурін з Eavex Capital підкреслює, що для виведення економіки України з кризи необхідно абстрагуватися від завдання отримати фінансову допомогу і зосередитися на прямих іноземних інвестиціях.
Ідеальний сценарій – залучення чистих прямих іноземних інвестицій в обсязі не менше 5% від ВВП на рік (близько $4-4,5 млрд). Тоді як на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Петро Порошенко домовився про “залучення в найближчий період” в Україні близько $1,5 млрд інвестицій.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас