Тіньовий ринок валюти сягає $100 млн на день - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньовий ринок валюти сягає $100 млн на день - експерт

Валюта
1874
Тіньовий ринок валюти сягає $100 млн на день. Таку оцінку дав старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Обсяг ринку впав з 200-300 млн в день навесні 2014 до менш $100 млн в день у січні 2015-го. Серед об’єктивних причин – зниження надходжень від експорту через ситуацію на сході, падіння цін на чорні метали. Але якщо враховувати тільки економічні фактори, обсяг ринку повинен був знизитися до $170-250 млн, а в нас за січень обсяг торгів був менше $100 млн. Можна говорити про скорочення офіційного ринку валюти і переведення частини операцій в тіньовий ринок “, – сказав експерт.
За словами аналітика, основна причина активізації чорного ринку в тому, що на формальному ринку придбати валюту можна, так як банки змушені утримувати курс на рівні індикативного курсу Національного банку України.
“При такому курсі попит на валюту не покривається пропозицією. Ситуація зміниться, якщо курс гривні послабити до рівня неформального ринку або забезпечити приплив валюти в обсязі, достатньому для покриття попиту на валюту по індикативного курсу”, – додав аналітик.
За його словами, в даний час більшість угод закриваються за різними схемами, що створює підґрунтя для корупції. “Банки, серед клієнтів яких є експортери, заробляють на курсовій різниці. Валюту продають імпортеру по індикативному курсу, а той компенсує різницю готівкою або комісійними платежами. Це створює корупційні ризики, можливість ухилення від податків і додаткового незаконного заробітку. На множинності курсів заробляють ті, хто має доступ до обох ринків”, – пояснив Жолудь.
Експерт вважає, що сформована ситуація несе ризики для експортерів. “Для багатьох експортерів при виробництві продукції потрібні імпортні складові. Валюту для їх придбання купують за цінами чорного ринку, а готову продукцію реалізують за курсом міжбанку. У такому випадку господарська діяльність може бути збитковою”, – пояснив він. За його словами, це точно не стимулює експорт і негативно впливає на сальдо поточних платіжних операцій України.
“Національний банк повинен пояснити, чому він утримує офіційний курс нижче неформального. Найімовірніше, це робиться для того, щоб банки могли виконувати свої нормативи, наприклад щодо адекватності капіталу. В іншому випадку центробанк повинен буде вживати заходів аж до відкликання ліцензії. Таким чином НБУ намагається утримати банківську систему. Вихід – або тимчасове скасування нормативів, або введення умови, що нормативи обліковуються за індикативним курсом, а на міжбанківському ринку встановлюється реальний курс “, – пояснив експерт.
На його думку, при зміні курсу також необхідно буде перераховувати показник співвідношення боргу до ВВП, адже половина заборгованості країни враховується у валюті. “Тоді підвищаться ризики країни, але це менш важливо, ніж утримання банківської системи або забезпечення прозорого валютного ринку”, – упевнений Жолудь.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас