Юань увійшов до п'ятірки валют світу, що найбільше використовують, потіснивши канадський долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юань увійшов до п'ятірки валют світу, що найбільше використовують, потіснивши канадський долар

Світ
423
Китайський юань увійшов до п’ятірки світових валют, які найчастіше використовують у міжнародних розрахунках, потіснивши канадський долар, свідчать дані розрахункової системи SWIFT.
Як зазначає агентство Bloomberg, це може підштовхнути Міжнародний валютний фонд (МВФ) до включення юаня до числа резервних валют.
У грудні 2014 року 2,17% всіх платежів у світі були проведені з використанням китайської валюти, що є історичним рекордом. За цим показником юань вперше випередив канадський і австралійський долари. У жовтні частка розрахунків у юанях становила 1,59%.
У п’ятірці найбільш використовуваних валют юань зайняв місце після японської ієни, яка використовувалася в 2,69% транзакцій останнього місяця 2014 року. Потім по мірі зростання йдуть британський фунт стерлінгів (7,92%), євро (28,3%) і долар США (44,6%).
Протягом 2014 число платежів в китайській валюті більш ніж подвоїлося порівняно з попереднім роком, а в порівнянні з даними на кінець 2012 року зросло на 361%, зазначає Financial Times.
За словами представника SWIFT Віма Раймекерса, останні дані підтверджують, що китайський юань перейшов з розряду “що розвиваються” у звичні для бізнесу платіжні валюти.
Очікується, що МВФ до кінця 2015 року закінчить перегляд системи спеціальних прав запозичення, який проводиться двічі на десятиліття. За підсумками перегляду юань може бути оголошений офіційною резервною валютою. В даний час валютний кошик МВФ складається з долара США, євро, ієни і фунта стерлінгів.
“У юаня дуже високі шанси бути обраним резервною валютою за підсумками наступного перегляду МВФ. Юань навіть може обійти ієну в цьому році”, – вважає економіст DBS Group Hokdinsg Нейтан Чжоу.
Китайська економіка є другою за величиною в світі, поступаючись лише США. Крім того, КНР – найбільший експортер світу, що дозволило юаню обігнати євро в документарних операціях і вийти на друге місце після долара ще в 2013 році.
У заяві Народного банку Китаю від 20 січня говорилося, що ЦБ продовжить просування юаня на міжнародному рівні. За даними DBS Securities, зараз вже більше 50% центробанків світу тримають частину резервів в юанях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас