Множинність курсів гривні криміналізує валютний ринок - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Множинність курсів гривні криміналізує валютний ринок - експерт

Валюта
2133
Множинність курсів гривні створює передумови для криміналізації валютного ринку. Таку думку висловив радник президента Київської школи економіки, екс-директор генерального економічного департаменту НБУ Ігор Шумило.
“Замість того, щоб встановити реальну вартість національної валюти через облікову ставку і відповідні ставки по активних і пасивних операціях і тим самим створювати очікування щодо динаміки інфляції та можливі зміни валютного курсу, Національний банк України пішов шляхом істотних адміністративних обмежень операцій на валютному ринку як для експортерів / імпортерів, так і для населення. Тим самим центробанк спотворив саму суть міжбанківського валютного ринку як місця, де знаходиться курс рівноваги між ціною пропозиції та попиту “, – пояснив фахівець.
За його словами, “це витіснило значну частину операцій в тіньовий сектор, коли значення курсу в банках для населення і на міжбанку для експортерів та імпортерів не відображає реальну вартість покупки і продажу валюти”.
“Це створює величезну маржу для тіньових операцій і провокує їх збільшення. Можна говорити, що значна частина валютних операцій пішла в тінь. Обсяг тіньового ринку оцінити важко, але можна говорити, що відповідає різниці між сумою валютних операцій, яка фіксується на ринку зараз і яка була раніше, з невеликим поправочних коефіцієнтів. З’являється великий стимул для корупції в банках та компаніях “, – зазначив І.Шумило.
На його думку, “головний ризик полягає в тому, що коли якесь середовище криміналізується, то повернути його до нормального ринкового, здорового стану завжди дуже складно”.
“В результаті неузгодженості своїх дій НБУ не має можливості ефективного регулювання валютного ринку. З урахуванням сформованого попиту на іноземну валюту та нестачі її пропозиції у бізнесу і населення склалися чіткі очікування щодо подальшої девальвації гривні”, – пояснив І. Шумило.
Він упевнений, що виправити ситуацію може тільки узгоджена і вивірена макроекономічна і грошово-кредитна політика уряду і НБУ.
.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас