Чи може Данія повторити шлях Швейцарії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може Данія повторити шлях Швейцарії?

Валюта
148
Після несподіваного рішення ЦБ Швейцарії відмовитися від прив’язки франка до євро економісти поспішили звернути свої погляди на Данію, де крона також має прив’язку до єдиної європейської валюти.
Ймовірність того, що ЦБ Данії може наслідувати приклад Національного банку Швейцарії, безумовно, є, але, на думку експертів, Данія на це не піде. “Ризик того, що ЦБ Данії капітулює і дозволить кроні різко зміцнитися, занадто малий”, – написав в аналітичній записці Ендрю Кеннингем з Capital Economics. Варто відзначити, що Банк Швейцарії дотримувався своєї політики близько 3 років, а Данія займається прив’язкою своєї валюти до валют сусідів вже близько 30 років. Спочатку це була німецька марка, потім євро. Зараз курс крони до євро зафіксований приблизно на позначці 7,46 крони за євро і може коливатися в діапазоні ± 2,5%.
Крім того, на відміну від швейцарського регулятора балансовий рахунок ЦБ Данії не збільшується такими темпами, як це було в Швейцарії. Навіть незважаючи на найвищий кредитний рейтинг Данії, валюту цієї країни, як правило, не використовують як “тиху гавань”, в усякому разі порівнювати її з франком і японською ієною точно не доводиться.
“Швейцарська фінансова система (в тому числі швейцарські банки) набагато більше і більш приваблива в якості притулку”, – сказав CNBC Ян Рендольф з IHS Economics. “Дуже легко паркувати свої мільярди в швейцарських банках під час нестабільної ситуації”, – додав він.
У Данії ж просто немає достатнього обсягу активів, номінованих у кронах, щоб їх можна було використовувати як інструмент відходу від ризиків.
Так чи інакше, тиск на крону все ж є, інакше як пояснити дії регулятора, який за короткий проміжок часу двічі знижував депозитну ставку. Зараз вона, нагадаємо, перебуває на негативній території і становить -0,35%.
Деякі експерти вважають, якщо після початку QE від ЄЦБ тиск на крону зросте, то ЦБ Данії доведеться вже самому проводити програму кількісного пом’якшення. Більше 60% зовнішньої торгівлі Данії припадає на країни єврозони, і, можливо, найбільш простим кроком було б вступ в євро, але Данія сама хоче визначати свою монетарну політику, до того ж у країні величезні обсяги іпотечних запозичень, і їх необхідно контролювати, ну і найголовніше, Данія не має ніякого бажання витрачати гроші своїх платників податків на порятунок інших стан.
Ніколи не говори ніколи
Як би там не було, історія наочно демонструє, що політика центральних банків може змінюватися, причому в найнесподіваніший момент. Самий останній приклад – франк, раніше малайзійський рінггіт в 1998 р, потім він же в 2005 р, і китайський юань також в 2005 р.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас