В Японії через зупинку АЕС вперше за 37 років відкрили вугільну шахту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії через зупинку АЕС вперше за 37 років відкрили вугільну шахту

Енергетика
495
В Японії вирішено відкрити нову шахту з видобутку кам’яного вугілля, попит на який різко виріс після зупинки всіх АЕС слідом за аварією на атомній станції “Фукусіма-1”.
Перша за останні 37 років така шахта відкриється нинішньої весни в містечку Куріяма на самому північному острові країни Хоккайдо, повідомила видобувна компанія “Саппоро Дайіті”.
У минулому столітті в Японії була потужна вугільна промисловість, а шахтарі вважалися однією з найбільш активних і організованих груп трудящих. Проте в результаті падіння попиту більшість шахт до 1980-х років були закриті, що супроводжувалося бурхливими конфліктами і звільненнями. В даний час вкрай обмежений видобуток кам’яного вугілля зберігся тільки на острові Хоккайдо, де ведеться в основному відносно недорогим відкритим способом.
Після аварії на АЕС “Фукусіма-1” навесні 2011 року і викликаного цим шоком в Японії були не тільки зупинені всі атомні станції, але і виникли великі сумніви щодо майбутнього ядерної енергетики взагалі. В даний час після жорсткості правил безпеки і ретельних перевірок в країні готуються знову запустити кілька атомних енергоблоків. Однак робити це збираються вкрай обережно і в обмежених кількостях. АЕС до аварії на станції “Фукусіма-1” давали приблизно третину споживаної в Японії електроенергії, проте на такий рівень, судячи з усього, вони в осяжному майбутньому більше не вийдуть.
Це підвищує попит на мінеральне паливо для теплових станцій, включаючи кам’яне вугілля. За останніми офіційними даними, в 2013 році в Японії його було використано майже 128, млн тонн. У той же час в країні добули всього лише трохи більше 1,2 млн тонн кам’яного вугілля.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас