Сподівайтеся на краще, готуйтеся до гіршого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сподівайтеся на краще, готуйтеся до гіршого

Світ
956
Ми живемо в небезпечний час. Як тільки нам здається, що настала якась визначеність, відбувається щось, що змушує нас відчувати себе так, як ніби у нас вибили грунт з-під ніг. Дії та події часто взаємопов’язані, і те, що відбувається на одному рівні – роблячи вплив на одних людей, держави, сектори економіки і компанії будь-якого розміру – може позначитися і на інших.
Наочний приклад – недавні теракти в Парижі: вони торкнулися не тільки сімей або друзів жертв, і навіть не тільки жителів Франції. Наслідки події відчуваються по всьому світу, і вони і далі будуть впливати на державну політику, тактику передвиборчої боротьби, свободу слова в ЗМІ і т.д. далеко за межами Європи. Теракти сталися тоді, коли світ традиційно намагається зрозуміти, що буде наступного року – щоб передбачити ризики,що загрожують людям, можливості, які можуть виникнути, і труднощі, які потрібно буде подолати. Але що можна сказати про довгострокові ризики? Чи свідчать події, подібні терактів у Парижі, про неможливість їх спрогнозувати? Або ці теракти відображають саме той вид ризику, який повинні виявляти довгострокові прогнози?
Всесвітній економічний форум нещодавно випустив звіт «Глобальні ризики 2015», в якому він намагається передбачити і класифікувати ризики, з якими світ зіштовхнеться у наступні десять років. ВЕФ робить акцент безпосередньо на макрорівні. Наприклад, «найбільшу небезпеку для світової стабільності в наступні десять років представляє ризик, пов’язаний з міжнародними конфліктами». Загроза війни супроводжується соціальними, екологічними, геополітичними, технологічними та економічними ризиками та тенденціями. Але всі ці ризики будуть відчуватися і на організаційному, і, в кінцевому рахунку, на індивідуальному рівні. Тому ми намагаємося виявити і пом’якшити їх як в конференц-залах, так і за кухонним столом. Крім того, зміни відбуваються швидше, ніж будь-коли, при цьому урядам, компаніям і домогосподарствам все важче встигати за ними. При виявленні, класифікації та пом’якшення ризиків слід керуватися незаперечною і не підвладною часу істиною – єдине, що постійне, це зміни.
Для Геракліта зміни були основним принципом життя. Макіавеллі називав їх фортуною: події, які впливають на нас і визначають наш добробут, часто не піддаються осмисленню і контролю. Хоча ми можемо спробувати спланувати зміни, ми не завжди можемо передбачити їх точний характер і терміни. Крім того, серед усіх ризиків, які ми можемо спланувати, і плануємо, найбільший збиток можуть завдати ті, до яких ми не можемо підготуватися. Тому при виявленні, класифікації та пом’якшенні ризиків ми також повинні враховувати, що далеко не всі зміни можна точно передбачити і спланувати. Звідси випливає, що ми повинні забезпечувати стійкість у своїх сім’ях, організаціях та державах, а також надавати кошти, необхідні, щоб ефективно діяти в умовах кризи – і таким чином мінімізувати потенційно руйнівні наслідки несподіваної зміни. Це також допоможе нам максимально використовувати потенційні переваги такого розвитку подій. У кінцевому рахунку, без непередбачених змін людські зусилля в більшості своїй були б марними, а інновації виявилися б непотрібними.
Такі шокуючі події, як масове вбивство в Charlie Hebdo в Парижі, трапляються, і, здається, що вони відбуваються частіше, ніж будь-коли. Вони перевертають світ догори дном, і змушують нас спробувати розібратися в самих собі. Саме в такі моменти ми демонструємо здатність – або її відсутність – протистояти чомусь незрозумілому, незапланованому і невідомому. У той же час подібні моменти нагадують нам про те, що майбутні покоління будуть судити нас виходячи не з того, що ми нажили – особисто або в компаніях або державах – а оцінюючи наш вплив на оточуючих і задоволення їх потреб. В небезпечний час, коли терміни і поширення ризиків можуть мати паралізуючий ефект, важливо не тільки те, що ми робимо, а як ми це робимо. У такий час цінності, які ми створюємо, не можна виміряти тільки грошима. Набагато більше значення має допомога своїм колегам, батькам, дітям і співгромадянам. Можливо основний ризик цього року – і в прийдешнє десятиліття – полягає в тому, що ми втрачаємо уявлення про цю прописну істину.
За матеріалами Project Syndicate
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас