Оптимізація «Нафтогазу» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оптимізація «Нафтогазу»

Фондовий ринок
278
НАК «Нафтогаз України» підрахував повну економічну собівартість видобутку 1000 куб. м газу на родовищах, розробкою яких займається дочірня компанія «Укргазвидобування». У результаті виявилося, що вона вища, ніж, наприклад, на шельфових родовищах Норвегії, де видобуток ведеться в глибоководних умовах Північного моря.
Якщо для «Укргазвидобування» собівартість становить $219 до оподаткування або $319 за курсом міжбанку після сплати всіх фіскальних платежів, то в Норвегії, за даними американської консалтингової компанії IHS CERA, вона коливається в межах $70-200 за 1000 куб. м.
«При такій собівартості стає можливим залучення західних інвестицій, які необхідні для нарощування видобутку», – так прес-секретар «Нафтогазу» Алена Осмоловська обґрунтувала результати розрахунків держхолдингу, які враховують мінімальну прибутковість інвестицій.
Зворотний ефект
Але очікування держхолдингу ризикують не виправдатися. Очевидно, що привабливість компанії зростає, якщо її бізнес пов’язаний з найменшими витратами, наслідком чого є і більш низька собівартість виробництва.
Результати розрахунків «Нафтогазу» свідчать про зворотне. Наприклад, у звіті міжнародної аудиторської компанії Ernst&Young ‘‘Global oil and gas reserves study 2013’‘ наведені дані, згідно з якими середні витрати на видобуток і розвідку газу компаній, що котируються на біржах, складають $252 (з урахуванням рентних платежів).
Не додає привабливості вітчизняній нафтогазовій галузі також політична нестабільність в країні, збройне протистояння на Донбасі і економічний спад. В Україні прогресує інфляція. За даними Держстату, в 2014 році вона прискорилася до 24,9%. До держбюджету на 2015 рік Кабмін заклав цей показник на рівні 13,1%. Прогноз Нацбанку щодо інфляції – 17-18%.
Податкова оптимізація
«Підрахунок витрат в умовах високої інфляції – справа безнадійна. Компоненти витрат мають протилежну динаміку. Наприклад, витрати на оплату праці знижуються, а витрати на обслуговування позик швидко ростуть», – пояснив Forbes Михайло Корчемкін, гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis (США). Він вважає, що «Нафтогаз» у своїх розрахунках спеціально завищив собівартість видобутку газу для скорочення податкової бази та забезпечення внутрішньої прибутковості інвестицій у видобуток.
Держбюджет на поточний рік передбачає для них 55% -вий податок на надрокористування, хоча уряд обіцяв з січня знизити його до 28%, як було до серпня 2014 року.
Більш високу ставку лобіювали Мінфін і Мінекономрозвитку. Проти виступали Мінприроди та Міненерго. Прем’єр Арсеній Яценюк підтримав збільшення податкового навантаження для надрокористувачів. Хоча таке рішення до і після його прийняття викликало бурхливу критику інвесторів, які вже розробляють нафтогазові родовища в Україні.
Наприкінці минулого року рішення відмовитися від проектів в країні прийняла американська корпорація Chevron. Британська нафтогазова компанія з активами в Україні JKX Oil&Gas, акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі, на початку січня виступила з заявою, в якій повідомила про рішення відмовитися від реалізації програми буріння свердловин в 2015 році через двократне підвищення податків та зобов’язання промислових споживачів газу купувати паливо в зимовий період виключно у «Нафтогазу» (передбачено рішенням Кабміну, прийнятим у листопаді минулого року).
Збільшення рентних платежів в Україні до 55% створює загрозу переорієнтації інвесторів на сусідні країни, де діють більш сприятливі фіскальні умови у видобувній галузі. За даними Ernst&Young, гранична податкова ставка при видобутку нафти і газу в Польщі становить 19%, в Румунії – 30%, в Азербайджані – 26%. При цьому в Польщі та Азербайджані оподаткуванню підлягає прибуток, а не дохід, як в українській практиці.
Тарифна боротьба
Висока собівартість видобутку українського газу, яку декларує «Нафтогаз», може допомогти держхолдингу в поточному році вирішити проблему тарифного дисбалансу, викликану різницею між ціною реалізації газу населенню та реальними витратами на його виробництво або імпортні закупівлі.
Щоб втричі скоротити бюджетні дотації для держхолдингу (з 110 млрд гривень до 32 млрд гривень), Арсеній Яценюк анонсував в 2015 році підвищення газових тарифів для населення до ринкового рівня та впровадження прямого субсидування малозабезпечених громадян. Нові ціни, за прогнозами голови «Нафтогазу» Андрія Коболева, перевищать нинішні в 3-5 разів.
Діючі розцінки (з урахуванням коливань валютного курсу, від $70 до $235 за 1000 куб. м, в залежності від обсягу споживання), були зафіксовані Кабміном у травні 2014 року, і тоді вони зросли в середньому на 40%. Але «Нафтогаз» цього підйому не відчув: весь зріст протягом року був знівельований девальвацією гривні, тому передумов для скорочення фінансового дефіциту компанії не з’явилося.
Оскільки бюджетних дотацій “Нафтогазу” в 2015 році не уникнути, уряд 23 січня прийняв постанову №13 про збільшення статутного капіталу НАК на 31,5 млрд гривень – на всю суму, обумовлену в держбюджеті країни на поточний рік. Докапіталізація традиційно здійснюється за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики, якими будуть оплачені акції додаткової емісії. ОВДП, як зазначено в постанові, оприлюдненій сьогодні на сайті Кабміну, випускаються на термін до 10 років зі ставкою 14,5% річних.
Востаннє уряд приймав рішення про докапіталізацію «Нафтогазу» за схожою схемою в серпні 2014 для оплати боргу по закупівлях газу у російського «Газпрому». Тоді сума склала на 63270 млн гривень, а ОВДП були випущені на термін до 10 років під 14,3% річних.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас