Брак обігових коштів в українському агросекторі в цьому році складе 50-80 млрд грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брак обігових коштів в українському агросекторі в цьому році складе 50-80 млрд грн - експерт

Аграрний ринок
196
Фінансова ситуація в агропромисловому комплексі України в 2015 році буде дуже складною, вважає народний депутат (фракції “Блок Петра Порошенка”), президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
“Дефіцит обігових коштів, за різними розрахунками, складатиме від 50 до 80 млрд грн. Де їх брати? Напевно, доведеться ініціювати цільову емісію Нацбанку, яка буде прив’язана під закупівлю матеріальних ресурсів і надана аграріям через інструментарій Аграрного фонду на умовах заставних закупівель зерна” , – сказав Л.Козаченко в ході “круглого столу” в Києві в п’ятницю.
За його словами, банки не зможуть надати таких коштів аграріям, сформована ситуація ставить під загрозу виконання весняних польових робіт.
Л.Козаченко також вважає за необхідне повернутися до питання відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) при експорті зерна і технічних культур, це може залишити в галузі 16 млрд грн цього року.
Як відомо, Верховна Рада в рамках прийняття податкової реформи вирішила в першому кварталі 2015 позбавити права на відшкодування ПДВ при експорті всіх: і зернотрейдерів, і виробників сільськогосподарської продукції.
Міністерство аграрної політики та продовольства сподівається, що при перегляді держбюджету на 2015 рік Верховна Рада виділить на програму компенсації процентних ставок за кредитами аграріїв 1,4 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас