Яресько сподівається на 1-й транш МВФ за програмою EFF в кінці лютого-початку березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько сподівається на 1-й транш МВФ за програмою EFF в кінці лютого-початку березня

Кредит&Депозит
1081
Україна має шанси домовитися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) за кілька найближчих тижнів, щоб отримати перший її транш в кінці лютого – початку березня, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.
“Ми повинні за кілька тижнів домовитися з МВФ, прискорити їх процеси у Вашингтоні, щоб вони змогли дати нам вже перші транші в кінці лютого – початку березня”, – сказала глава Мінфіну журналістам у кулуарах Українського сніданку, організованого Фондом Пінчука в дні проведення Всесвітнього економічного форуму в Давосі в п’ятницю.
Н.Яресько уточнила, що рада директорів МВФ вже розглянула запит України на зміну нинішньої програми stand-by на програму EFF, і нагадала, що місія Фонду працює в Україні до 29 січня.
“Мій намір – домовитися з ними за цією програмою (EFF – ІФ) до 29 січня, тобто перед нами дуже велика робота, пояснити ситуацію – як і коли ми будемо робити реформи”, – зазначила глава Мінфіну.
Вона підкреслила, що позитивне рішення МВФ за програмою EFF відкриє для України допомогу інших міжнародних і двосторонніх партнерів, яку вони вже раніше обіцяли виділити на базі програми МВФ. Н.Яресько нагадала, що мова йде про $2 млрд кредитних гарантій США, EUR1,8 млрд від ЄС, EUR500 млн від Німеччини, до EUR100 млн від Польщі, $300 млн від Японії. (Про плани виділення $500 млн після рішення МВФ заявляв також Світовий банк – ІФ).
“І ще чекаємо офіційних новин від інших країн: від Канади до Австралії”, – додала глава Мінфіну України.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 квітня 2014 схвалив кредитну програму stand-by для України в обсязі $16,67 млрд, розраховану на два роки, і на початку травня перерахував перший транш – близько $3,2 млрд. Спочатку другий-четвертий транші були намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року в обсязі по SDR914,7 млн (близько $1,4 млрд), тоді як п’ятий-восьмий квартальні транші 2015 року – по SDR1,372 млрд. Заключний дев’ятий транш програми в SDR686 млн, у разі дотримання закладених в неї термінів та умов, повинен бути виділений в середині березня 2016 року.
Місія МВФ працювала в Україні з метою першого перегляду програми з 24 червня по 18 липня 2014 року. Тоді обговорювалися питання коригування макропрогнозу і державного бюджету на 2014 рік, у тому числі у зв’язку з нестабільною ситуацією в Донецькій і Луганській областях. Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми і схвалила виділення другого траншу 29 серпня. Крім того, вона також погодилася з проханням Києва на об’єднання третього і четвертого траншу з метою отримання їх в 2014 році без зміни загального обсягу програми. При цьому другий і третій перегляди кредитної програми було вирішено також об’єднати в один.
Однак другий перегляд, що є умовою продовження фінансування, затримався через тривале формування уряду України у зв’язку з достроковими парламентськими виборами.
Фонд зазначав, що економічна політика України, в цілому, здійснюється в рамках програми, проте конфлікт в східній частині країни негативно позначається на економіці і в цілому на ситуацію в країні, і компенсаційні заходи будуть мати вирішальне значення для досягнення ключових програмних цілей.
Крім того, було поставлено питання про можливість збільшення програми фінансової підтримки Києва, її необхідний розмір оцінюється на рівні близько $15 млрд або більше.
12 січня 2015 розпочався третій етап роботи місії МВФ для завершення другого перегляду виконання Україною програми stand-by, розрахований до 29 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас