Україна може реструктуризувати борги без зниження рейтингу - Dragon Capital — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може реструктуризувати борги без зниження рейтингу - Dragon Capital

Кредит&Депозит
755
Заява міністра фінансів України Наталії Яресько щодо консультацій з власниками єврооблігацій вказує на те, що влада і МВФ налаштовані на залучення до порятунку України приватних інвесторів, запропонувавши їм реструктуризацію єврооблігацій.
Таку думку висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.
«Отримати згоду на продовження термінів погашення можна досить швидко, при цьому уникнувши присвоєння дефолтного рейтингу. Такий варіант дозволив би уряду заощадити до $8,8 млрд за виплатами до 2018 року, або більше 30% загальних виплат по валютному боргу за цей період », – зазначила вона.
За словами Бєлан, поки незрозуміло, наскільки істотними будуть втрати інвесторів в результаті цих переговорів.
«Немає ясності, чи буде пропозиція стосуватися тільки продовження строків погашення єврооблігацій, виплати за якими припадають на найближчі чотири роки, тобто протягом терміну можливої програми кредитування, або ж буде вироблено списання частини основної суми та/або зниження ставки купона (по суті, грецький сценарій, що припускає істотні збитки для власників єврооблігацій) », – сказала експерт.
На думку фахівців Dragon Capital, більш ймовірний перший «легкий» варіант реструктуризації, оскільки через невелику частки єврооблігацій в структурі держборгу (19% від загальної суми) навіть істотне списання номінальної вартості не допоможе радикально скоротити коефіцієнт борг/ВВП, але негативно відіб’ється на репутації України, як позичальника, і може стати причиною довгих судових тяжб.
Нагадаємо, вчора директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Україна звернулася до фонду з проханням замінити поточну кредитну про граму Stand-by обсягом $17 млрд програмою Extended Fund Facility (Механізм розширеного фінансування; EFF.
Крім цього, міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна має намір провести консультації з утримувачами суверенних облігацій з метою «поліпшення середньостроковій боргової стійкості країни».
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас