Обмін валютами з Китаєм зменшить тиск на гривню - голова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмін валютами з Китаєм зменшить тиск на гривню - голова НБУ

Валюта
3114
Національний банк України почав реалізацію раніше підписаних домовленостей про взаємний обмін валютами гривнею і юанем (своп-лінії) на суму, еквівалентну 2,4 млрд дол. (15 млрд юанів).
Це повинно дозволити знизити попит імпортерів на іноземну валюту і зменшити тиск на курс гривні.
Згідно з повідомленням Нацбанку в мережі Facebook, про це повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва на Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія).
«Це сприятиме стабілізації ситуації в економіці і зменшення попиту імпортерів на іноземну валюту», – наводяться в повідомленні слова глави НБУ.
За її словами, своп-лінію можна буде використовувати для фінансування торгових контрактів, що надасть відчутну підтримку приватному сектору при здійсненні зовнішньоторговельних операцій, пом’якшить ризики для обмінного курсу, зменшить тиск на валютний попит з боку імпортерів.
“При стабілізації ситуації і підтримці наших іноземних донорів і партнерів ми прогнозуємо зміцнення гривні в середньостроковій перспективі”, – сказала Гонтарєва.
Як повідомлялося, Україна і Китай домовилися про взаємний обмін валютами гривнею і юанем (своп-лінії) на суму, еквівалентну 2,4 млрд дол. Відповідні домовленості були досягнуті між президентом України Петром Порошенком і прем’єр-міністром Китаю Лі Кецяном в ході зустрічі в Давосі (Швейцарія).
Національний банк України та Народний банк Китаю (НБК) в червні 2012 року в Пекіні підписали трирічну валютну операцію своп на загальну суму 15 млрд юанів (2,36 млрд дол.).
Обсяг експортних операцій з Китаєм у січні-листопаді 2014 склав 2,4 млрд дол., імпорту – 4,9 млрд дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас