Реструктуризація зовнішнього боргу може сприяти ослабленню девальваційного тиску на гривню - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація зовнішнього боргу може сприяти ослабленню девальваційного тиску на гривню - банкіри

Валюта
1073
Реструктуризація зовнішнього боргу України може сприяти зниженню девальваційного тиску на курс гривні, вважають банкіри.
“Реструктуризація зовнішнього боргу послабить тиск на платіжний баланс, це призведе до зниження девальваційного тиску. Крім того, реструктуризація знизить ризик дефолту країни за суверенними облігаціями, тому можна очікувати, що приплив грошей по фінансовому рахунку платіжного балансу буде вище, ніж він був би у випадку відсутності реструктуризації “, – сказала начальник аналітичного відділу ПУМБ Євгенія Ахтирко.
“Реструктуризація зовнішнього боргу з великою ймовірністю буде мати позитивний вплив на курс гривні, оскільки нейтралізує тиск на валютний ринок, викликане борговими графіком Україні на 2015 рік”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов вважає, що швидке вирішення проблеми майбутніх виплат за зовнішнім боргом зробить стабілізуючий вплив на валютний ринок.
“Будь-яка реструктуризація впливає на настрої учасників ринку, як правило, не в кращу сторону. Всі учасники ринку розуміють, що проблема майбутніх виплат за зовнішнім боргом вимагає нестандартного рішення, в тому числі реструктуризації боргу, – і чим раніше воно буде прийнято та погоджено з МВФ , тим швидше на ринок, в тому числі валютний, перестане тиснути фактор невизначеності “, – сказав він.
Разом з тим, за оцінкою аналітика Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері, оприлюднення наміри уряду провести консультації з кредиторами з метою підвищення середньостроковій борговій стійкості може посилити понижувальний тиск на курс гривні в короткостроковий період.
“Оскільки плани реструктуризації державного боргу в певній мірі розглядаються як часткове визнання втрати платоспроможності, то оприлюднення такого наміру уряду може в короткостроковий період посилити понижувальний тиск на курс гривні”, – сказав аналітик.
“У той же час в цілому реструктуризація дає сигнал інвесторам і ринку про готовність уряду України залагодити можливі платіжні проблеми, а також про часткове зняття тиску боргових зобов’язань на золотовалютні резерви країни. У цьому випадку намір уряду може запускати початок стабілізації та поступового зміцнення курсу гривні” , – додав Т.Ратувухері.
За його оцінкою, вплив реструктуризації боргу на імідж країни багато в чому буде залежати від її умов і успішності переговорів з цього питання.
“Залежність практично прямо пропорційна: чим гірше умови для кредитора, тим гірше для іміджу країни – і навпаки. В той же час ставлення міжнародних фінансових організацій до цієї акції відіграє вагому роль не тільки для збереження іміджу країни, але і для її успішного проведення. В цілому міжнародні організації, швидше за все, будуть підтримувати країну в цьому процесі, вбачаючи в ньому один з механізмів виходу України з важкого фінансово-економічного становища”, – додав він.
Начальник відділу операцій на фондовому ринку ОТП Банку Олег Сердюк зазначив, що намір України вивчити можливість реструктуризації боргу не є несподіваним для зовнішніх кредиторів.
“Вірогідність дефолту відображена в рейтингах кредитних агентств, і зовнішні кредитори це розуміють. Найближчим часом розраховувати можна тільки на кошти від міжнародних фінансових організацій за умови виконання ковенант програм МВФ”, – сказав він.
М.Папанов прогнозує, що проведення реструктуризації зовнішнього боргу країни істотно не вплине на настрої інвесторів.
“Реструктуризація повинна бути узгоджена із зовнішніми кредиторами, тому кардинально на взаємини вона вплинути не може. Можливо, посилиться ступінь контролю влади з боку кредиторів, що буде стимулювати проведення реформ”, – сказав він.
Разом з тим Ахтирко, вважає, що реструктуризація зовнішнього боргу позитивно відіб’ється на іміджі країни і ставленні до неї зовнішніх кредиторів.
“Реструктуризація відіб’ється позитивно. Вона дозволить розширити коло потенційних кредиторів та інвесторів, оскільки більшість з них не може працювати з паперами країни з високим ризиком дефолту”, – сказала вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас