ЄЦБ готується до QE на 50 млрд євро на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ готується до QE на 50 млрд євро на місяць

Кредит&Депозит
521
Європейський центральний банк (ЄЦБ) готує програму кількісного пом’якшення (QE), яка полягає в придбанні держоблігацій країн єврозони на 50 млрд євро на місяць строком на один рік з можливістю продовження, пише Financial Times.
Про це стало відомо внаслідок витоку документів до січневого засідання ЦБ, що стали надбанням громадськості в середу ввечері. Інформація підстьобнула зростання на фондових ринках.
Рішення про QE вважається одним з найважливіших в недовгій історії ЄЦБ. Згідно із середнім прогнозом 93 економістів, опитаних агентством Bloomberg, обсяг QE повинен був скласти близько 550 млрд євро.
При цьому експерти очікують, що ЄЦБ залишить базову процентну ставку за кредитами без змін – на рекордно низькому рівні 0,05%. Також передбачається збереження значень двох інших ставок: ставки за депозитами на рівні мінус 0,2%, ставки по маржинальних кредитах – на рівні 0,3%.
ЧИ ВИСТАЧИТЬ ГРОШЕЙ
Згідно з матеріалами до засідання ЄЦБ, програма QE буде оголошена 22 січня, її реалізація розпочнеться 1 березня. За деякими даними, вона може йти до кінця 2016 року. При збереженні стабільних обсягів покупки паперів за цей період ЄЦБ встигне витратити 1,1 трлн євро.
Рішення ЄЦБ буде оприлюднено о 15:45 МСК 22 січня, але оголошення про QE, швидше за все, буде зроблено на прес-конференції його голови Маріо Драгі, яка розпочнеться о 16:30 МСК.
Передбачається, що ЄЦБ буде скуповувати все суверенні боргові зобов’язання з кредитними рейтингами інвестиційного рівня, тобто не нижче “BBB-”. Держави з “сміттєвими” рейтингами зможуть отримати доступ до програми тільки в тому випадку, якщо вони будуть здійснювати реформу за узгодженим з ЄЦБ планом. Цілком імовірно, що Греція отримає негайний доступ до QE та її участь вимагає додаткових зусиль.
Як пише The Wall Street Journal, багато експертів обговорюють, чи буде достатньо ліквідності, яку ЄЦБ увіллє в єврозону. Вони беруть до уваги просту істину: при необхідності обсяг QE завжди можна наростити, що цілком успішно продемонстрували США і Великоа Британія. Разом з тим зберігається запитання про те, чи будуть вливання дієвими: чи надасть збільшення грошової маси позитивний вплив на зростання кредитування і реальної економіки, стабільність банківської системи.
ПЛАН НІМЕЧЧИНИ
Незважаючи на подробиці, що з’явилися в середу, поки неясно, що буде з так званим “німецьким планом”: пропозицією перекласти як мінімум частину ризиків у зв’язку з придбанням держоблігацій на 19 національних центробанків валютного блоку. Таку схему підтримують, зокрема, Нідерланди.
Одним з лютих супротивників цієї системи є міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан, який вважає, що такий підхід позбавить сенсу все починання.
Представники італійського Мінфіну в середу висловили заклопотаність у зв’язку з можливим розділенням відповідальності за QE з національними центробанками. “Якщо QE дійсно піде шляхом фрагментації, воно не буде ефективним і не буде відповідати ідеї повністю єдиної Європи”, – сказав один з них, додавши, що обсяги програми мають менше значення, ніж її структура.
ЗАГРОЗИ ДЕФЛЯЦІЇ
Незважаючи на запевнення керівників ЄЦБ в тому, що загроза явної і тривалої дефляції в єврозоні невелика, дефляційні очікування продовжують наростати.
Одним із серйозних факторів стали дані про грудневе зниження цін у країнах валютного блоку на 0,2% в річному вираженні.
Однак деякі аналітики вважають, що QE в єврозоні як інструмент боротьби з дефляцією буде помилкою. Досвід Японії, Великої Британії і США показала, що кількісне пом’якшення мало допомагає посиленню зростання споживчих цін – у всіх країнах як і раніше зберігаються тенденції до дезінфляції (уповільнення підйому) і навіть дефляції, пише EconoMonitor.
Разом з тим QE сприяє підвищенню цін на різні активи, включаючи держоблігації.
Прихильники кількісного пом’якшення стверджують, що воно забезпечує збільшення грошової бази, необхідне для посилення інфляції. Проте, і у цього твердження вистачає опонентів. Ні в Японії, ні в США кілька раундів QE не привели до збільшення пропозиції грошей, незважаючи на роздуту грошову базу.
ВІДСКІК ЄВРО МАЛОЙМОВІРНИЙ
До витоку в середу деякі аналітики говорили про можливий відскік євро у випадку, якщо обсяги QE розчарують інвесторів. Оскільки тепер стало ясно, що QE, швидше за все, навіть перевищить очікування, відновлення зростання єдиної валюти в найближчому майбутньому не передбачається, відзначає агентство Bloomberg.
У цілому ринок вже врахував перспективні масштабного стимулювання з боку ЄЦБ. За даними Bank of America, приблизно чверть ринку держоблігацій єврозони на з 5 трлн євро зараз має негативну прибутковість у порівнянні з не більше 10% в жовтні, що говорить про готовність інвесторів до великих покупок цих паперів центробанком.
Євро з останнього піку подешевшав на 12% в парі з доларом, а Швейцарський національний банк минулого тижня відмовився від спроб стримати курс франка, щоб не битися з ЄЦБ. Однак єдиній валюті навряд чи вдасться уникнути подальшої нестабільності, оскільки вона залишається на 40% вище довгострокових мінімумів, відзначає WSJ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас