Нова програма МВФ EFF розрахована на 4 роки - Яресько — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова програма МВФ EFF розрахована на 4 роки - Яресько

Кредит&Депозит
1495
Україна проведе консультації з утримувачами суверенних боргових зобов’язань в цілях поліпшення середньострокової боргової стійкості, заявила міністр фінансів Наталія Яресько на зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард в Давосі (Швейцарія).
Як передає прес-служба адміністрації президента, голова Мінфіну також висловилася за необхідність розширення співпраці з Міжнародним валютним фондом за рахунок переходу від відкритої навесні 2014 програми stand by до більш довгострокової і масштабної програми розширеного кредитування EFF (Extended Fund Facility).
“Механізм розширеного кредитування дозволить нам отримати доступ до додаткових ресурсів, які, в свою чергу, дозволять нам повернутися до економічного зростання, відновити адекватні резерви іноземної валюти і забезпечити економічну і фінансову стабільність у майбутньому”, – підкреслила міністр.
Мінфін України в середу ввечері також розповсюдив повідомлення, в якому підтвердив, що в рамках загального плану переходу від програм МВФ stand-by на програму EFF будуть проводити консультації з утримувачами зовнішніх суверенних боргових зобов’язань України (international sovereign debt), щоб поліпшити середньострокову боргову стійкість країни. Згідно з релізом, передбачається, що після досягнення угоди з МВФ про програму EFF українська влада представлять етапи майбутніх консультацій з кредиторами-держателями суверенних боргових зобов’язань.
“Ринки очікували цей крок і повинні вітати його, так як він буде забезпечувати фінансову підтримку, необхідну України для відновлення економічного зростання, при цьому забезпечуючи прийнятні результати для всіх зацікавлених сторін”, – наводиться в повідомленні коментар міністра фінансів Наталії Яресько.
“Сьогоднішнє рішення є підтвердженням для міжнародних фінансових партнерів і кредиторів, що український уряд прихильний своєї амбітної програми реформ і макроекономічної стабільності”, – додала глава Мінфіну.
Відомство також уточнює, що програма EFF розрахована на 4 роки.
Як повідомлялося, багато міжнародних експертів останнім часом відзначали вразливість зовнішньої боргової позиції України, відображенням чого є високі ставки прибутковості суверенних єврооблігацій країни, що враховують в собі істотну ймовірність реструктуризації такого боргу.
Зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) на цьому тижні погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту України в 2015 році до 5% зі своєї останньої оцінки 3% у вересні, зазначивши скорочення міжнародних резервів до $7,5 млрд, або одного місяця імпорту , що зберігається навіть після 50% девальвації гривні дефіцит платіжного балансу і більш високу, ніж очікувалося, потреба країни в зовнішньому фінансуванні.
Державний борг по відношенню до ВВП стрімко зростає: за оцінкою ЄБРР, він досяг 70% ВВП за підсумками 2014 і продовжить збільшуватися в 2015 році. Крім того фіскальний і квазі-фіскальний тиск залишається значним, сумарний дефіцит бюджету в поточному році очікується близьким до 10% ВВП (до будь-яких коригувань в рамках програми МВФ), а банківський сектор страждає від відтоку вкладів і девальвації гривні, зазначав ЄБРР.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас