"Укрспирт" в минулому році скоротив виробництво спирту на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрспирт" в минулому році скоротив виробництво спирту на 20%

Аграрний ринок
157
Спиртові заводи, що входять в структуру державного підприємства “Укрспирт”, в 2014 році виробили 14,5 млн декалітрів етилового спирту, що на 20,3% менше, ніж у 2013 році (18,2 млн дал).
“Близько 14,5 млн декалітрів вироблено і продано. В даний час в залишках є близько 700 тис. декалітрів, які потрібно продати”, – сказав журналістам виконуючий обов’язки директора ДП “Укрспирт” Роман Іванюк.
Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко представив Р.Іванюка на засіданні парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції 21 січня. Міністр повідомив, що Р.Іванюк прийшов у ДП “Укрспирт” з інвестиційної компанії “Конкорд Капітал” в кінці грудня. За словами О. Павленка, після усунення з посади гендиректора ДП “Укрспирт” Михайла Лабутина, який в даний час знаходиться в розшуку, шестеро його заступників також перестали з’являтися на роботі, в результаті “компанія на якийсь момент була просто паралізована, вся перша лінія керівництва загадковим чином зникло”.
В.о. голови “Укрспирту” Р.Іванюк розповів, що потужності спиртозаводів торік були завантажені приблизно на 20%. Попит на внутрішньому ринку залишається обмеженим, частина держспиртзаводів проходять процедуру банкрутства, частина – непідконтрольна ДП “Укрспирт”, на їх потужностях виробляється неврахований спирт. Експорт спирту, за словами Р.Іванюка, досі був невигідний через те, що ціни на нього на внутрішньому ринку були вище.
“Ніхто цим не займався (експортом – ІФ). На експорт ціна є дуже низькою: порядку 4-4,2 долара за декалітр. На внутрішньому ринку ціни вищі, тому що у нас монополія”, – сказав він.
Р.Іванюк повідомив про плани щодо відновлення продажів біоетанолу та КМТА (компонент моторного палива альтернативний) з акцизних складів “Укрспирту”. “Я сподіваюся, ми дуже скоро знайдемо взаєморозуміння з Державною фіскальною службою, і вже в лютому будуть перші відвантаження, – зазначив в.о. директора. – Я думаю, ми знайдемо компроміс”. У минулому році продажі цієї продукції були фактично заблоковані, ДФС нарахувала “Укрспирту” штрафи на сотні мільйонів гривень по акцизним зобов’язаннями.
Як повідомлялося, ДП “Укрспирт” віднесено до сфери управління Міністерства аграрної політики і продовольства. Заводи “Укрспирту” в 2013 році збільшили виробництво спирту на 4,3% порівняно з 2012 роком – до 18,2 млн дал. При цьому продажі етилового спирту скоротилися на 14,2% – до 15,3 млн дал, 15,1 млн дал з яких було реалізовано на внутрішньому ринку, переважно (80%) виробникам лікеро-горілчаної продукції.
Інтерпол за запитом української влади оголосив у міжнародний розшук генерального директора ДП “Укрспирт” Михайла Лабутина. Він підозрюється в привласненні і розтраті майна, скоєному в особливо великих розмірах або організованою групою, ухиленні від сплати податків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас