Маловідомий інвестор заробив $1 млрд на краху нафтового ринку в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маловідомий інвестор заробив $1 млрд на краху нафтового ринку в 2014 році

Фондовий ринок
2113
Керуючий хедж-фонду PointState Capital Зак Шрайбер заробив близько $1 млрд, правильно спрогнозувавши різке падіння нафтового ринку в минулому році.
Вісім місяців тому, виступаючи в Avery Fisher Hall в Нью-Йорку, керуючий хедж-фонду Зак Шрайбер зробив дуже сміливе припущення. “Ми вважаємо, що нафта дешевшатиме, сильно дешевшати”, – сказав тоді 42-річний З.Шрайбер, звертаючись до аудиторії приблизно з 3 тис. чоловік, що представляли найбільші компанії з управління інвестиціями. – Якщо ви займаєте довгі позиції, мені вас шкода”. І він показав слайд із зображенням автомобіля, набитого клоунами.
Того дня нафта торгувалася по $99 за барель на тлі очікувань, що приєднання Криму до Росії і події в Україні приведуть до перебоїв у поставках. Протягом декількох тижнів ціни на нафту росли і в червні досягли піку в $107 за барель. Потім, як і прогнозував З.Шрайбер, ринок почав падати.
З.Шрайбер пояснив, чому він чекає падіння нафти WTI. Він припускав, що нафтові компанії продовжать нарощувати видобуток в центральних штатах США, що призведе до перенасичення ринку і обвалу цін.
До кінця 2014 року котирування обвалилися більш ніж на 50% відсотків на тлі зростання поставок, і PointState Capital З.Шрайбера за підсумками року показав прибутковість на рівні 27% після сплати комісійних. У 2014 році прибуток нью-йоркського фонду склав близько $2 млрд, причому приблизно половина цієї суми була зароблена на торгових операціях з нафтою, повідомили Bloomberg джерела на умовах анонімності, оскільки хедж-фонд перебуває у приватній власності.
Другий мільярд був отриманий в основному від вкладень в акції сфери охорони здоров’я та ігри на макроекономічних прогнозах.
PointState, заснований в січні 2011 року і почав 2014 з активами на суму близько $5,8 млрд, був у числі тих небагатьох інвесторів, хто опинився у виграші від падіння нафти, викликаного зростанням видобутку в США і відмовою Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК ) скорочувати виробничу квоту на тлі посилилася конкуренції.
До моменту свого виступу на конференції в травні 2014 З.Шрайбер був мало відомий за межами галузі, так і як серед колег.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас