Зростання з прискоренням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання з прискоренням

Особисті фінанси
1455
Справедливість у кожного своя
Жителі України – на порозі чергового тарифного навантаження. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, у першому кварталі 2015 перегляне ціни на природний газ для споживачів. Така норма закріплена законом про держбюджет на 2015 рік (опубліковано в газеті «Голос України» від 31 грудня).
Всі споживачі України в перспективі змушені будуть перейти до справедливої ціни на газ, яка стане вище нинішньої від 3 до 5 разів, стверджує глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Він уточнює: справедлива ціна на газ в країні, яка є імпортером, – це середньозважена ціна імпорту.
У той же час Коболєв закликав українців не боятися такого підвищення. Він вважає, що для більшості населення, яке споживає газ лише для приготування їжі, ця сума виявиться незначною за своєю абсолютною величиною. Зараз витрати на газ (на приготування їжі) складають менше 20 гривень на місяць, що на думку глави правління компанії є рекордно низькою платою.
Виникає питання: як ринкові ціни імпортованого газу стосуються рядових споживачів? Україна, як відомо, видобуває власний газ, якого, за даними експертів, цілком вистачає для потреб населення.
Вище тариф – менше дотацій з держбюджету
Раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що Кабмін має намір прискорити перехід тарифів на газ для населення до ринкового рівня, внісши зміни в існуючий графік збільшення вартості енергоресурсів в 4 рази до 2017 року. За словами прем’єра, з підвищенням тарифів відразу зменшується сума дотацій на НАК «Нафтогаз».
А зі зменшенням дотацій на компанію відбувається зменшення дефіциту державного бюджету, що, в свою чергу, суттєво впливає на можливість отримати кредити МВФ. Таким чином, борги компанії стають проблемою пересічного споживача.
Нагадаємо, з 1 липня, ціна теплової енергії збільшилася на 40%. Чергове підвищення нам обіцяли 1 травня 2015, коли тарифи знову мають зрости на 40%. І це не межа: перегляд рівня оплати обіцяно ще двічі (кожен раз – на 20%) в 2016 і 2017 роках.
Однак і цього виявилося недостатньо.
«Нам треба прискорити темпи приведення вартості природного газу та послуг теплокомуненерго до ринкового рівня», – сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції в кінці року. До слова, в бюджеті на 2015 рік сума дотацій «Нафтогазу» становить 32 млрд. гривень. За словами прем’єра, графік підвищення тарифів буде узгоджуватися з МВФ.
Гривня падає – борги ростуть
Свою роль у розвитку подій зіграла девальвація гривні. Ще у квітні 2014-го міністр фінансів Олександр Шлапак оцінював дефіцит бюджету НАК «Нафтогаз України» на рівні 46 млрд. гривень.
А в тексті меморандуму, підписаного незабаром урядом з МВФ, дефіцит «Нафтогазу» оцінювався вже в 62 млрд. грн. З падінням гривні фінансове становище компанії стрімко погіршується. Дані про дефіцит НАКу на кінець 2014 року дуже відрізняються – різні джерела називають суми від 97 до 128 млрд. гривень. Навряд чи таку розбіжність можна пояснити нестабільністю курсу національної валюти. Це, скоріше, говорить про те, що не про всі статті формування дефіциту компанії достеменно відомо.
Здавалося б, підвищення тарифів на тепло і газ для населення повинні були знизити обсяги бюджетних дотацій «Нафтогазу». Однак, незважаючи на підвищення тарифів для населення і промисловості, виручка компанії за підсумками січня-вересня скоротилася на 4,1%, до 44,2 млрд. гривень (у порівнянні з тим же періодом 2013 року). Компанія отримала лише 70,6% зароблених грошей від реалізації газу.
Перший шлях до порятунку «Нафтогазу» – це допомога західних кредиторів України. Однак МВФ не поспішає з виділенням наступного траншу. Другий – підвищення тарифів на газ і комунальні послуги «стаханівськими темпами». Зрозуміло, що бонусів нинішньому уряду така політика не додасть.
Питань більше, ніж відповідей
Останнім часом українці знизили рівень оплати комунальних послуг. Приміром, у жовтні минулого року, за даними Держстату, рівень оплати склав всього 73,3%.
У міру падіння доходів населення та підвищення тарифів, може виявитися, що анонсована урядом програма субсидій з оплати комунальних послуг для малозабезпечених сімей розростеться до гігантських розмірів. За оцінками Кабміну, під дотації, передбачені для малозабезпеченого населення у зв’язку з підвищенням тарифів, може потрапити від 15 до 20 мільйонів громадян України. Чи не виникне тут ситуація, коли гроші будуть перекладатися з однієї державної кишені в іншу?
Відповідь на інше просте питання – в чому причини утворення дефіциту «Нафтогазу» минулого року шукали аудитори Рахункової палати. Про результати перевірок та можливі ризики для НАКу Рахункова палата повідомила Кабінет міністрів, парламент, фіскальні і правоохоронні органи … Можливо, висновки Рахункової палати допоможуть розібратися в такій заплутаній справі як формування боргів «Нафтогазу». Кому вигідна така невизначеність навколо найважливішої для країни компанії, діяльність якої має стратегічний вплив не тільки на економіку, а й на політику? Чи можна довіряти обліку за газовими потоками, що існує в НАК? Як відрегульовано відносини компанії з підприємствами теплоенергетики?
Питань багато … І найголовніше – чому українці повинні оплачувати борги «Нафтогазу» зі своєї кишені – коли компанія отримує дотації з держбюджету (як платники податків) і підвищуються тарифи?
Ганна Нестерова
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас